Business & Finance Κυριακή 14/01/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Apple: Κλείνει ομάδα AI 121 ατόμων στο Σαν Ντιέγκο στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης

Apple: Κλείνει ομάδα AI 121 ατόμων στο Σαν Ντιέγκο στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης

Η Apple Inc. κλείνει ένα τμήμα που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στο Σαν Ντιέγκο και πολλούς υπαλλήλους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η ομάδα, γνωστή ως Data Operations Annotations, ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι θα μεταφερθεί στο Όστιν για να συγχωνευτεί με το τμήμα της ίδιας ομάδας στο Τέξας, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή τα σχέδια δεν έχουν ανακοινωθεί.

Η Apple είπε στους 121 υπαλλήλους ότι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αποφασίσουν αν θα μετακομίσουν, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Εάν δεν το κάνουν, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν στις 26 Απριλίου.

Η ομάδα, η οποία έχει επίσης γραφεία στην Κίνα, την Ινδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της Siri ακούγοντας ερωτήματα προς τη φωνητική υπηρεσία και διαπιστώνοντας αν άκουσε και χειρίστηκε με ακρίβεια τις ερωτήσεις. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ομάδας του Σαν Ντιέγκο έγινε από την Christine DeFilippo, αναπληρώτρια του επικεφαλής AI της Apple, John Giannandrea, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Μια εκπρόσωπος της Apple επιβεβαίωσε την απόφαση μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι η εταιρεία συγκεντρώνει τις «ομάδες Data Operations Annotations στις ΗΠΑ στην πανεπιστημιούπολη μας στο Όστιν, όπου ήδη βρίσκεται η πλειονότητα της ομάδας». Πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι απασχολούνται σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν το ρόλο τους στην Apple στο Όστιν».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι είναι βαθιά αφοσιωμένη στο Σαν Ντιέγκο, όπου έχει αναπτυχθεί σημαντικά, και ότι συνεχίζει να προσλαμβάνει προσωπικό καθώς η Apple επεκτείνει τις ομάδες μηχανικών της. Σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η εν λόγω ομάδα, η Apple διατηρεί όλους τους υπαλλήλους σε ένα γραφείο. 

Για το προσωπικό του Σαν Ντιέγκο, η μετακίνηση αποτέλεσε έκπληξη. Η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης εργαζόταν από ένα γραφείο που η Apple νοικιάζει, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Όμως η εταιρεία είχε ενημερώσει πρόσφατα το προσωπικό ότι θα μεταφερθούν σε μια νέα πανεπιστημιούπολη της Apple στην περιοχή στα τέλη Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple μοίρασε κουτιά συσκευασίας στους υπαλλήλους για να προετοιμαστούν για τη μετεγκατάσταση εντός της πόλης. 

Αντ’ αυτού, τώρα θα πρέπει να μετακομίσουν στο Τέξας. Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Bloomberg ότι η πλειονότητα των εργαζομένων που επηρεάζονται έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να μετακομίσουν στο Όστιν. Η Apple είπε στους εργαζόμενους ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για άλλες θέσεις εργασίας, αλλά ορισμένοι δεν πιστεύουν ότι θα είναι επιλέξιμοι για πολλούς ρόλους επειδή δεν έχουν μηχανολογικό υπόβαθρο, είπαν οι άνθρωποι.

Οι εργαζόμενοι στο Σαν Ντιέγκο επικεντρώθηκαν στη χρήση της Siri στα εβραϊκά, τα αγγλικά, σε πολλές διαλέκτους της ισπανικής, της πορτογαλικής, της αραβικής και της γαλλικής γλώσσας. 

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών δεκάδων εργαζομένων από την εταιρεία. Η Apple, η οποία απασχολούσε 161.000 υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο, έχει ως επί το πλείστον καταφέρει να αποφύγει τις απολύσεις μετά την πανδημία – σε αντίθεση με τους περισσότερους τεχνολογικούς ανταγωνιστές της. Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο έκοψε ορισμένες θέσεις εργασίας στο εταιρικό λιανικό εμπόριο, καθώς και θέσεις εργαζομένων στις προσλήψεις.

Οι εργαζόμενοι που είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο Όστιν μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορέσουν να διατηρήσουν τους ρόλους τους, δήλωσε η Apple. Η εταιρεία προσφέρει επίδομα μετεγκατάστασης ύψους 7.000 δολαρίων. Όσοι επιλέξουν να φύγουν από την Apple θα δουν τους ρόλους τους να καταργούνται και θα λάβουν αποζημίωση τεσσάρων εβδομάδων -συν μία επιπλέον εβδομάδα για κάθε χρόνο εργασίας. Θα πάρουν επίσης έξι μήνες ασφάλισης υγείας.

Η ομάδα έχει μια αξιοσημείωτη ιστορία μέσα στην Apple. Πριν από χρόνια, η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από εξωτερικούς συνεργάτες που άκουγαν τα ερωτήματα της Siri για να διασφαλίσουν την ακρίβειά τους. Αυτή η πρακτική προκάλεσε ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και έγινε προαιρετική για τους πελάτες το 2019. Οι εξωτερικοί συνεργάτες κατέληξαν να απολυθούν και να αντικατασταθούν από υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. 

Ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της ομάδας έχει αρχίσει να βοηθά την Apple στη μετάβαση σε προϊόντα AI που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM. Αυτοί οι υπάλληλοι εξετάζουν τώρα πιθανά ερωτήματα προς τη Siri και επιλέγουν μεταξύ ενός συνόλου απαντήσεων. Στη συνέχεια πρέπει να εξηγήσουν την απόφασή τους. Η Apple σκοπεύει να ανακοινώσει τα σχέδιά της για τα LLM τον Ιούνιο, ανέφερε το Bloomberg News.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Microsoft αποκαθήλωσε την Apple – Η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο

Η Apple ανακοίνωσε πότε θα κυκλοφορήσει το Vision Pro

Jefferies: Αναμένεται διψήφια πτώση στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News