Business & Finance Κυριακή 5/11/2023, 18:35
BUSINESS & FINANCE

Foxconn: Πτωτικά οι πωλήσεις, εν μέσω έρευνας από τις κινεζικές αρχές

Foxconn: Πτωτικά οι πωλήσεις, εν μέσω έρευνας από τις κινεζικές αρχές

Οι πωλήσεις της Hon Hai Precision Industry Co. τον Οκτώβριο διολίσθησαν, αντανακλώντας την αβεβαιότητα στις δραστηριότητές της μετά την έναρξη έρευνας από το Πεκίνο για τον μεγαλύτερο συνεργάτη της Apple στη συναρμολόγηση iPhone στον κόσμο.

Η εταιρεία, η οποία είναι γνωστή ως Foxconn, ανακοίνωσε μείωση 4,6% στα έσοδα του Οκτωβρίου στα 741,2 δισ. δολάρια NT$ (23 δισ. δολάρια). Επίσης, εμμένει σε μια «σημαντική προοπτική ανάπτυξης” για το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, το οποίο είναι συνήθως το πιο φορτωμένο της Hon Hai λόγω των αποστολών iPhone στο τέλος του έτους. Το τελευταίο iPhone 15 της Apple έφτασε στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο.

«Οι δραστηριότητες θα αυξηθούν διαδοχικά», ανέφερε η εταιρεία σε μια σύντομη ανακοίνωσή της, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η έρευνα στην Κίνα περιπλέκει τη θέση της Apple στη μεγαλύτερη διεθνή αγορά και παραγωγική βάση της. Οι ρυθμιστικές αρχές εκεί διενεργούν φορολογικό έλεγχο και εξετάζουν τη χρήση γης από τη Foxconn, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 22 Οκτωβρίου. 

Οι επενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές του iPhone στην Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεων της Apple. Η καταναλωτική οικονομία της χώρας παραπαίει, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον, καθώς η τεχνολογική σύγκρουση με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Το αιφνιδιαστικό ντεμπούτο της Huawei Technologies Co. με ένα smartphone με προηγμένο επεξεργαστή 5G made in China ενίσχυσε επίσης το εθνικιστικό συναίσθημα και πήρε μερίδιο πωλήσεων από το iPhone.

Η Hon Hai δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας και της εισηγμένης στο χρηματιστήριο μονάδας της, της Foxconn Industrial Internet Co., έπεσαν όταν έγινε γνωστή η έρευνα, με απώλειες που έφτασαν κοντά στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, η Ταϊβάν ερευνά επίσης υποψίες για δωροδοκίες που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία του ιδρυτή της Foxconn Terry Gou, καθώς ο δισεκατομμυριούχος συγκεντρώνει υπογραφές για να κατέβει στις εκλογές του επόμενου έτους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News