BUSINESS & FINANCE

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» – Τι είπαν Χατζηδάκης και τράπεζες για ΤΧΣ, επιτόκια, POS

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» – Τι είπαν Χατζηδάκης και τράπεζες για ΤΧΣ, επιτόκια, POS

Συναντίληψη στο θέμα της επέκτασης του προγράμματος «Ηρακλής» και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία –σύμφωνα με πηγές του υπουργείου– «συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα συμπεριλάβει τις τρεις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις από την πλευρά των συστημικών τραπεζών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, αξίας 1 δισ. ευρώ, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 500 εκατ. ευρώ και το κοινό για τις τέσσερις τράπεζες χαρτοφυλάκιο Solar αξίας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στον «προθάλαμο» είναι και κόκκινα δάνεια περίπου 3 δισ. ευρώ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα επιδιωχθεί να τιτλοποιηθούν μέσω της κρατικής εγγύησης.

Στο θέμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η αρχή θα γίνει με τη Eurobank και την εξέταση της πρότασης αγοράς από την Τράπεζα των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο και το οποίο αντιστοιχεί στο 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τράπεζα θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την τιμή αγοράς και το Ταμείο θα καλέσει και άλλους υποψηφίους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στη βάση ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ΤΧΣ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό που διαμορφώνεται στο 40,39%. Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να διαθέσει το 20% της συμμετοχής του στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στο 2024 θα διατεθεί επίσης ποσοστό 15% από το 27% που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Alpha Bank, στην οποία το Δημόσιο ελέγχει το 9%.

Στη χθεσινή συνάντηση, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της «ψαλίδας» χορηγήσεων – καταθέσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με τραπεζικά προϊόντα, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες. Το βάρος θα δοθεί στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν αυξημένες αποδόσεις για μεγάλες διάρκειες έως 2 χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,31% για τους ιδιώτες, ενώ για τις επιχειρήσεις το αντίστοιχο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,10%. Για διάρκειες άνω του 1 έτους το επιτόκιο ανήλθε τον Μάιο στο 1,70% έναντι 2,46% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του 1 έτους. Εκτός από τις προθεσμιακές καταθέσεις ελκυστικότερες γίνονται και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα του ελληνικού Δημοσίου, μετά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του 15% των τόκων που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Στη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα συμβάλλει η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, δηλαδή από παρόχους πιστώσεων.

Στην ίδια συνάντηση, τέλος, συζητήθηκε το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό. Στη βάση αυτή συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS, καθώς επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Διαβάστε επίσης: 

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Χατζηδάκη για τις τράπεζες

ΤΧΣ: Ξεκινάει το φθινόπωρο η αποεπένδυση από τις τράπεζες

ΤτΕ: Διεύρυνση της ψαλίδας στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News