Business & Finance Κυριακή 18/06/2023, 11:51
BUSINESS & FINANCE

Ισραήλ: Εργοστάσιο 25 δισ. δολ. ετοιμάζει η Intel στη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα

Ισραήλ: Εργοστάσιο 25 δισ. δολ. ετοιμάζει η Intel στη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα

Η Intel Corp θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στο Ισραήλ αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη διεθνή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Το εργοστάσιο στο Kiryat Gat αναμένεται να λειτουργήσει το 2027 και θα απασχολεί χιλιάδες άτομα, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Intel θα καταβάλει φόρο 7,5%, από 5% που είναι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν πέντε δεκαετιών λειτουργίας της στο Ισραήλ, η Intel έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ιδιώτη εργοδότη και εξαγωγέα της χώρας και σε ηγέτη της τοπικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών και πληροφοριών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Το 2017, η Intel εξαγόρασε την ισραηλινή Mobileye Global Inc (η οποία αναπτύσσει προηγμένα συστήματα υποστήριξης των οδηγών) έναντι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Intel έφερε την Mobileye στο χρηματιστήριο πέρυσι.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία προς το υπουργικό του συμβούλιο, ο Netanyahu τη χαρακτήρισε «ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία -90 δισεκατομμύρια σέκελ (25 δισεκατομμύρια δολάρια)- η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ από διεθνή εταιρεία στο Ισραήλ».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Scholz με τον CEO της Intel τη δημιουργία εργοστασίου τσιπ στη Γερμανία

Από το «Nifty Fifty» και τους «4 Καβαλάρηδες» στις «Θαυμάσιες 7»: Οι εταιρείες που σηκώνουν στους ώμους τους όλο το χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News