Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 14:24
ΑΓΟΡΕΣ

Από το «Nifty Fifty» και τους «4 Καβαλάρηδες» στις «Θαυμάσιες 7»: Οι εταιρείες που σηκώνουν στους ώμους τους όλο το χρηματιστήριο

Από το «Nifty Fifty» και τους «4 Καβαλάρηδες» στις «Θαυμάσιες 7»: Οι εταιρείες που σηκώνουν στους ώμους τους όλο το χρηματιστήριο

Τις λένε «Magnificent Seven» («Θαυμάσιες Επτά», θα λέγαμε στα ελληνικά) και είναι ασταμάτητες. Πρόκειται για τις επτά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν πάρει στους ώμους τους ολόκληρο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για το ράλι της Wall Street.

Με τον S&P 500 να μπαίνει σε νέο bull market, έχοντας σημειώσει ράλι 20% από τα τελευταία χαμηλά του, η εικόνα της Wall Street μοιάζει πολύ θετική. Ο δείκτης ενισχύεται κατά 15,3% από τις αρχές του 2023 και απέχει λιγότερο από 8% από ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το Axios.

Όμως, όσοι έχουν κοιτάξει πιο προσεκτικά γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ωραιοποιημένη εικόνα. Γιατί οι επτά μετοχές του Magnificent Seven ευθύνονται σχεδόν για όλη την άνοδο της αγοράς φέτος.

Ποιες είναι οι Magnificent Seven; Πρόκειται για τις μετοχές των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος πρωτο-χρησιμοποίησε τον όρο, αυτός έχει εμφανιστεί στις αναλύσεις του Michael Hartnett της Bank of America και του Steve Sosnick της Interactive Brokers.

Συνολικά, οι μετοχές αυτές σημειώνουν άνοδο σχεδόν 90% από τις αρχές του έτους, με το ράλι να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό για την έκθεσή τους στην τεχνητή νοημοσύνη, στο προσδοκώμενο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed αλλά και στην ικανότητά τους να παράγουν τεράστια κέρδη και να τα μοιράζουν στους μετόχους τους με τη μορφή επαναγορών μετοχών και μερισμάτων.

Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια αυτή την περίοδο είναι η Nvidia, που μάλιστα είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται σε τέτοιο βαθμό ώστε η κεφαλαιοποίησή της έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια ομάδα εταιρειών βρίσκεται να ηγείται ενός χρηματιστηριακού bull market.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές του 1970, οι μετοχές «nifty fifty» έμοιαζαν και τότε ασταμάτητες. Ανάμεσά τους ήταν οι Polaroid, Sears και Eastman-Kodak, που όλες στη συνέχεια χρεοκόπησαν…

Αλλά και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το bull market στηρίχθηκε στους «Four Horsemen» (Τέσσερις Καβαλάρηδες) που δεν ήταν άλλοι από τις μετοχές των Microsoft, Cisco, Oracle και Intel.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όλοι μιλούσαν για τις χώρες BRIC –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα- που με την υψηλή ανάπτυξή τους έδιναν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και γεννούσαν μια επενδυτική μανία.

Και πιο πρόσφατα, είχαμε τις μετοχές FAANGs -Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google- που επίσης  βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας επενδυτικής «μόδας» στη Wall Street.

Σήμερα, πάντως, αυτό που ζητούν οι αναλυτές για να επβεβαιώσουν ότι οι αγορές έχουν μπει πράγματι σε ένα bull market που θα έχει συνέχεια, είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των μετοχών που δίνουν ώθηση στον S&P 500 και πέραν των Magnificent Seven. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μ. Kolanovic (JP Morgan): Αποφύγετε τις μετοχές, παρά το bull market

Michael Wilson (Morgan Stanley): Όχι, αυτό το ράλι δεν θα οδηγήσει σε bull market

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News