Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 14:03
BUSINESS & FINANCE

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επόμενη φούσκα, αλλά πρόκειται ακόμα για μία «baby bubble» και θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά 100-150 μονάδες βάσης για να σκάσει, διαπιστώνει η Bank of America. Παρόλα αυτά, η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης του οίκου συστήνει στους επενδυτές να μην κυνηγούν την άνοδο των αγορών. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται και πάλι σημειώνει η BofA, με αποτέλεσμα να περιμένει ένα ακόμα επεισόδιο risk off στις αγορές, στα τέλη Ιουνίου. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν εκροές 3,9 δισ. δολαρίων από τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν 23,1 δισ. δολάρια στα μετρητά,  9,5 δισ. δολάρια στα ομόλογα και 0,1 δισ. δολάρια στον χρυσό. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών από τα χρηματιστήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι ροές προς τις μετοχές για το 2023 είναι πλέον στάσιμες, έπειτα από τρία χρόνια εισροών. 

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης-1

Περίπου 756 δισ. δολάρια έχουν στραφεί στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων από τις αρχές του έτους, με την BofA να διαπιστώνει σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλών αποδόσεων ξεπεράσουν τις 550 μονάδες βάσης, ο οίκος αναμένει ένα νέο sell off στις αγορές, το οποίο εκτιμά ότι θα σημειωθεί στα τέλη του Ιουνίου. 

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης-2

Άλλωστε, η BofA εντοπίζει μία φούσκα στα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, τα οποία κινούν σχεδόν αποκλειστικά τη Wall Street. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, οι μετοχές του Magnificent Seven (όπως έχουν ονομάσει τις Apple, Microsoft, Google, Amazon, Meta, Nvidia και Tesla) σημειώνουν άνοδο 70% από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι 493 υπόλοιπες μετοχές του S&P 500 κερδίζουν μόνο 0,1%. «Φούσκες για τους λίγους, αρκούδες για τους πολλούς», είναι το σχόλιο του οίκου. 

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης-3

Όμως η επόμενη φούσκα εντοπίζεται από τους αναλυτές στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα πραγματικά επιτόκια της τάξης του 4% έσκασαν τη φούσκα του ίντερνετ, η φούσκα των subprime στεγαστικών δανείων έσκασε με πραγματικά επιτόκια 3% και η αύξησή τους κατά 250 μονάδες βάσης έσκασε την φούσκα του crypto. Ερμηνεύοντας την αγορά, η BofA λέει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 150 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα για να σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης. 

BofA: Έρχεται risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης-4

Διαβάστε επίσης:

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «baby φούσκα» – Πώς συγκρίνεται με τις μεγάλες φούσκες

BofA: Απαισιόδοξοι οι fund managers – Πώς επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News