Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 08:57
ΑΓΟΡΕΣ

Marko Kolanovic (JP Morgan): Τα χειρότερα δεν πέρασαν – Η μεγάλη παρεξήγηση με τις μειώσεις επιτοκίων

Marko Kolanovic (JP Morgan): Τα χειρότερα δεν πέρασαν – Η μεγάλη παρεξήγηση με τις μειώσεις επιτοκίων

Τα χειρότερα έρχονται για τα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, προειδοποιεί ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic.

«Αυτό που αρνούνται να αναγνωρίσουν τα χρηματιστήρια είναι ότι εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος, θα είναι εξαιτίας της έναρξης είτε μιας ύφεσης ή μιας σημαντικής κρίσης στις χρηματαγορές», αναφέρει ο Kolanovic.

Ενώ η Fed δεν έχει σηματοδοτήσει την πιθανότητα μειώσεων στα επιτόκια, η αγορά ομολόγων προεξοφλεί αρκετές τέτοιες κινήσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το FedWatch Tool του CME, το οποίο επικαλείται το Business Insider, η αγορά περιμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους.

 «Υπάρχει μια ασυμφωνία ανάμεσα στην αγορά ομολόγων που περιμένει μειώσεις επιτοκίων φέτος, την ερμηνεία των χρηματιστηρίων ότι οι πιθανές μειώσεις επιτοκίων θα είναι θετικές για τις επενδύσεις ρίσκου και της ρητορικής της Fed, που δεν βλέπει μειώσεις επιτοκίων», σημειώνει ο Kolanovic.

Αυτή η ασυμφωνία θα μπορούσε τελικά να αποβεί σε βάρος όσων επενδύουν στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους ο οίκος είναι αρνητικός για τις μετοχές, συγκαταλέγεται η διαπίστωση ότι το ποσοστό των μετοχών που συμμετέχουν στις ανοδικές κινήσεις είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990. Αυτό σημαίνει ότι μόνο λίγες μετοχές δίνουν κέρδη.

Επιπλέον, ο Kolanovic σημειώνει ότι η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει ώθηση στις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, εκτιμώντας ότι η άνοδος αυτής φαίνεται παρατραβηγμένη, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στους αμυντικούς τίτλους.

Ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων φαίνονται με καθυστέρηση, κάτι που σημαίνει ότι η νομισματική σύσφιγξη θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει ένα σοβαρό sell off.

«Η άποψη του consensus ότι τα χειρότερα από τις πιέσεις έχουν περάσει, πιθανότατα θα αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς η νομισματική σύσφιγξη ιστορικά επιδρά με καθυστέρηση και κάποιοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη αποδυναμώνονται, όπως για παράδειγμα οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και τα ισχυρά περιθώρια κέρδους των εταιρειών», σημειώνει ο Kolanovic.

Έτσι, προειδοποιεί ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν στο υπόλοιπο του έτους, με τον S&P 500 να δοκιμάζει ξανά τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή επίπεδα κατά 16% χαμηλότερα από τα τρέχοντα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Michael Wilson (Morgan Stanley): Βλέπει πιέσεις στην εταιρική κερδοφορία

JP Morgan: Στροφή σε χρυσό και τεχνολογία – Τι είναι το «long duration» trade

Πουλήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές, λένε JP Morgan και Bank of America

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News