Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 21:04
BUSINESS & FINANCE

H Mobileye της Intel στοχεύει σε αποτίμηση 15,9 δισ. δολ. μέσω IPO

Η Intel είπε ότι αναμένει ότι οι μετοχές θα κοστολογούνται μεταξύ 18 και 20 δολαρίων ανά μετοχή την Τρίτη

H Mobileye της Intel στοχεύει σε αποτίμηση 15,9 δισ. δολ. μέσω IPO

Η Mobileye, θυγατρική της Intel στοχεύει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που θα την αποτιμήσει σε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια με την Intel να δηλώνει την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι μετοχές θα κοστολογούνται μεταξύ 18 και 20 δολαρίων ανά μετοχή.

Η αποτίμηση, η οποία είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες αναφορές, είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η αγορά IPO έχει «παγώνει» σημαντικά καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιθανή ύφεση. Οι μετοχές της Mobileye θα διαπραγματεύονται στο Nasdaq. Ο Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει πάνω από 32% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Intel σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 820 εκατ. δολ., τα οποία θα χρησιμοποιήσει για κεφάλαιο κίνησης και εταιρικούς σκοπούς, ανέφερε.

Η Intel θα διατηρήσει τον έλεγχο της Mobileye. Θα κατέχει πάνω από 750 εκατομμύρια μετοχές της Κατηγορίας Β που έχουν 10 φορές μεγαλύτερη δύναμη ψήφου από μετοχές της Κατηγορίας Α.

Οι μετοχές κατηγορίας Α είναι αυτές που θα αγοράσουν οι επενδυτές στην IPO. Η Intel αναμένει ότι θα υπάρχουν 46,26 εκατομμύρια μετοχές της Κατηγορίας Α σε κυκλοφορία, με τη δυνατότητα για περισσότερες, ανάλογα με το εάν οι underwriters αποφασίσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αγορά πρόσθετων μετοχών.

Συνολικά, η Intel αναμένει ότι θα υπάρχουν 796,26 εκατομμύρια μετοχές της Mobileye σε διαθεσιμότητα, οι οποίες, εάν η τιμολογηθούν στα 20 δολάρια στην υψηλότερη κατηγορία της σειράς, θα έδιναν στην εταιρεία αποτίμηση έως και 15,9 δισ. δολ.

Η Intel αγόρασε την Mobileye με έδρα το Ισραήλ για 15,3 δισ. δολ. το 2017. Η Mobileye, που ιδρύθηκε το 1999, κατασκευάζει τσιπ, υλικό και λογισμικό για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως διατήρηση λωρίδας και υποστήριξη οδηγού.

Η Intel βρίσκεται επί του παρόντος σε έναν μετασχηματισμό στον πυρήνα της δραστηριότητας της κατασκευής τσιπ υπολογιστών. Χτίζει επιπλέον εργοστάσια για να γίνει κατασκευαστής για άλλες εταιρείες. Αλλά η κατασκευή και ο εξοπλισμός νέων εργοστασίων απαιτεί κεφαλαίο κίνησης.

Η Mobileye έχει συνεργασίες με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi, η BMW και η Volkswagen και η τεχνολογία της βρίσκεται επί του παρόντος σε 800 μοντέλα οχημάτων, ανέφερε στην δήλωση.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία η Mobileye παρουσιάζει ισχυρή αύξηση εσόδων από 879 εκατ. δολ. σε πωλήσεις το 2019 σε 1,39 δισ. δολ. πέρυσι.

Η μετοχή της Intel υποχώρησε πάνω από 2% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών την Τρίτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News