Business & Finance Σάββατο 17/06/2023, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Φόβους για συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse εκφράζει ο CEO της UBS

Φόβους για συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse εκφράζει ο CEO της UBS

Η Credit Suisse Group AG ενδέχεται να οδηγηθεί σε «μαζική συρρίκνωση» των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τραπεζικής μετά την εξαγορά της από την UBS Group AG, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti σε άρθρο του.

Η UBS πέρασε από παρόμοια βήματα κατά την προηγούμενη θητεία του Ermotti, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος σε άρθρο γνώμης στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger το Σάββατο. Είπε επίσης ότι η εταιρεία απλοποίησε τη δομή της και ότι μια «συνετή εταιρική κουλτούρα» βρίσκεται στον πυρήνα των κινήσεών της.

«Αυτές οι στρατηγικές προσαρμογές, τις οποίες θα εφαρμόσουμε τώρα και για την Credit Suisse, θα μειώσουν τους κινδύνους της συνδυασμένης τράπεζας για την Ελβετία», πρόσθεσε.

Η συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς τη Δευτέρα, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης για τη συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στελέχη της UBS, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Colm Kelleher, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι εναπομείναντες τραπεζίτες της Credit Suisse θα περάσουν από ένα «φίλτρο κουλτούρας» ώστε να προλάβουν ανεπιθύμητες πρακτικές από την εξαγορασθείσα τράπεζα. 

Ο Ermotti αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας, λέγοντας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος του έργου», αν και είναι απαραίτητο για τη μείωση του κόστους. Είπε τη Δευτέρα ότι περίπου το 10% των εργαζομένων της Credit Suisse έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα τους τελευταίους μήνες.

«Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι απαιτητικό και απαιτεί χρόνο και πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», έγραψε το Σάββατο. «Απαιτεί συγκέντρωση, ταπεινότητα και ανοιχτή επικοινωνία».

Ο Ermotti έγραψε επίσης ότι «το ερώτημα του τι θα συμβεί με τις ελβετικές δραστηριότητες της Credit Suisse απαιτεί μελέτη και προσεκτικές κινήσεις».

Αρχικά, η UBS σχεδίαζε να ενσωματώσει πλήρως την τοπική μονάδα, αλλά αργότερα υπαναχώρησε, με τον Ermotti να λέει ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ή της απόσχισης. Η UBS δήλωσε ότι θα λάβει απόφαση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στην πολιτική συζήτηση που προκάλεσε η εξαγορά στην Ελβετία -συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής έρευνας από το κοινοβούλιο- ο Ermotti έγραψε ότι «ενώ υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την πρόσφατη κρίση, θα πρέπει να αποφύγουμε τις βεβιασμένες αποφάσεις».

Είπε ότι υποστηρίζει μια σφαιρική έρευνα για το ποια μέρη της τραπεζικής ρύθμισης λειτούργησαν και ποια όχι, αλλά πρόσθεσε ότι «η εμπιστοσύνη και η κερδοφορία δεν μπορούν να επέλθουν με ρύθμιση».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News