BUSINESS & FINANCE

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε data centers έως το 2028

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε data centers έως το 2028

Ταχέως αναπτυσσόμενη είναι η ελληνική αγορά των κέντρων δεδομένων (data centers) της οποίας την αξία, για πρώτη φορά, προσδιορίζει μελέτη πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας. Από τον Οκτώβριο του 2020, οπότε ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith ανακοίνωσε την επένδυση, που έχει συνολικό αποτύπωμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, έχει ακολουθήσει σειρά ανάλογων επενδυτικών σχεδίων. Σε αυτά ανήκουν τα data centers της Lamda Hellix – μέλους του αμερικανικού ομίλου Digital Realty των οποίων η συνολική προστιθέμενη οικονομική αξία (EVA) ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές της διοίκησης της εταιρείας. Ποια είναι όμως η αξία σε όρους επενδύσεων –όχι δηλαδή συνολικού οικονομικού αποτυπώματος– της ελληνικής αγοράς κέντρων δεδομένων;

Σύμφωνα με την έρευνα της ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, την επόμενη πενταετία, έως το 2028, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει επενδύσεις της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 8,78%. Κατά την ίδια έρευνα, οι νέες επενδύσεις, κυρίως αυτές της Microsoft και της Lamda Hellix, θα προσθέσουν περισσότερα από 25 MW ισχύος, η οποία αθροιστικά, για το σύνολο των εν λειτουργία κέντρων δεδομένων, τοποθετείται σε 139 MW μέχρι το 2028. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορίζοντα το 2025, δρομολογούνται 32 νέα κέντρα δεδομένων με συνολική ισχύ 600 MW.

Με έτος αναφοράς το 2022, η έρευνα κατατάσσει τις Digital Realty-lamda Hellix και την Google στους μεγαλύτερους επενδυτές, ενώ κατά το ίδιο έτος η πρώτη και η Lancom ολοκλήρωσαν ορισμένες από τις επενδύσεις τους. H Lamda Hellix εγκαινίασε την πρώτη φάση του «Athens 3» που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα με χωρητικότητα 6,8 MW. Αντίστοιχα, αρχές της χρονιάς, η Lancom έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο δεδομένων της, διαθέτοντας συνολικά τρεις τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Από την πλευρά της, η Google ανακοίνωσε το 2022 τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, τα οποία συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα. Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος τοποθετεί το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας. Συνολικά, πέρυσι, προστέθηκαν 13 MW χωρητικότητας.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες ψηφιακού νέφους (cloud) λόγω και της περαιτέρω ψηφιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η εντεινόμενη στροφή στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data) και τα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικής ίνας τροφοδοτούν τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Με τη συρρίκνωση του χρόνου απόκρισης, δηλαδή του χρόνου που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β», να είναι κρίσιμη για σειρά δραστηριοτήτων, η ύπαρξη κέντρων δεδομένων επί ελληνικού εδάφους έχει σημαντικά οφέλη που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

«Βροχή» επενδύσεων για νέα data centers

Microsoft: Το 2024 ξεκινά η κατασκευή των data centers στην Ελλάδα

Προχωρά η επένδυση των data centers της Microsoft

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News