ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Το 2024 ξεκινά η κατασκευή των data centers στην Ελλάδα 

Microsoft: Το 2024 ξεκινά η κατασκευή των data centers στην Ελλάδα 

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις αλλά και να έχει βρεθεί ο κατασκευαστής για τα τρία data centers της Microsoft στην Ελλάδα με στόχο στις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με την διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής. 

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το έργο που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και πλέον αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση. Από και κει και πέρα θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες 

Υπενθυμίζεται πως βάσει του επενδυτικού σχεδίου της Microsoft, ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων θα κατασκευαστεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, διαθέτοντας δυναμικότητα 19,2 MW. Τα υπόλοιπα δύο data centers δυναμικότητας 9,6 MW θα υλοποιηθούν στο επιχειρηματικό πάρκο του Κορωπίου, ενώ όλα θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Οι απολύσεις στον όμιλο και η παρουσία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του κύματος απολύσεων που καταγράφεται παγκοσμίως στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ο κ. Μιχαλόπουλος κλήθηκε να απαντήσει το αν και κατά πόσο επηρεάζεται η ελληνική μονάδα του ομίλου. Σημείωσε πως η ανακοίνωση αφορά στην παγκόσμια αγορά. «Δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί η δραστηριότητά μας στη χώρα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε όπου χρειάζεται. Θα κάνουμε αλλαγές εκεί που πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αλλαγές «είχαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να έχουμε». 

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ομάδες Ελλήνων μηχανικών και προγραμματιστών εργάζονται από την Ελλάδα παράγοντας καινοτόμα προϊόντα για τον όμιλος της Microsoft όπως το power automation tool της εταιρείας, που φέρει ελληνική υπογραφή μετά και την εξαγορά της Softomotive. 

Στο μεταξύ, η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση μέσω της πρωτοβουλίας GR for Growth. «Ειδικά σε ό,τι αφορά στο skilling, είμαστε στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο Δημόσιο» τόνισε ο ίδιος. 

Οι πρακτικές βιωσιμότητας και τα «πράσινα» PPAs

Παρουσιάζοντας τις πρακτικές του ομίλου για την μείωση των εκπομπών άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως μέχρι το 2025, η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι θα έχει συμβάσεις πράσινης ενέργειας (Power Purchasing Agreements- PPAs) για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως. Αυτή η πρωτοβουλεία θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 η Microsoft να είναι carbon negative.

Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δισ. για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News