Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 13:40
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στις εβδομάδες «εργασίας από οπουδήποτε»

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στις εβδομάδες «εργασίας από οπουδήποτε»

Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να ταξιδέψουν αυτό το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο με αφορμή την αργία της Memorial Day, ανοίγοντας ουσιαστικά την καλοκαιρινή σεζόν που αναμένεται να καταρρίψει νέο ρεκόρ από πλευράς τουριστικής κίνησης.

Φέτος, ωστόσο, τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για όσους αναζητούν αλλαγή σκηνικού, καθώς οι αυστηρότεροι κανόνες επιστροφής στο γραφείο έχουν περιορίσει την ελευθερία που απολάμβαναν πολλοί υπάλληλοι γραφείου προτού κληθούν πίσω στους χώρους εργασίας τους.

Για το λόγο αυτό, κάποιες εταιρείες προσφέρουν την εξής λύση: Υβριδικά χρονοδιαγράμματα εργασίας, αλλά με καθορισμένο χρονικό διάστημα – συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες – για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της εξ απόστασεως εργασίας σε διάρκεια.

Οι λεγόμενες εβδομάδες «εργασία από οπουδήποτε» (WFA) εξακολουθούν να μην αποτελούν πολύ συνηθισμένη πρακτική, σύμφωνα με τον Rob Sadow, διευθύνοντα σύμβουλο της Scoop Technologies, της εταιρείας που παρακολουθεί τις πολιτικές τηλεργασίας σε περισσότερες από 4.000 εταιρείες. Ωστόσο, ελάχιστον αριθμός επώνυμων εταιρειών έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής την πολιτική αυτή, από κορυφαίες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως η American Express Co., Visa και Mastercard και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google έως μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Οι εργαζόμενοι έχουν συνήθως την επιλογή να χρησιμοποιούν τις εβδομάδες WFA όταν τους είναι πιο βολικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ορισμένες εταιρείες ακολουθούν ωστόσο μια πιο δομημένη προσέγγιση: Αν και η τράπεζα δεν το έχει καταστήσει επίσημη πολιτική, η Citigroup επέτρεψε πέρυσι στους υπαλλήλους της να εργάζονται εξ αποστάσεως τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου.

Αυτές οι πολιτικές έχουν ως στόχο την παροχή ελευθερίας κινήσεων – ιδιαίτερα κατά τις μεγάλες διακοπές και την καλοκαιρινή περίοδο ταξιδιών – διατηρώντας παράλληλα την υποχρέωση επιστροφής στο γραφείο. Και σε μια αγορά εργασίας που παραμένει απροσδόκητα σφιχτή, ακόμη και όταν οι εταιρικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται, οι εργοδότες βλέπουν τις εβδομάδες WFA ως έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους ικανότερους εργαζομένους τους.

Για τη Mastercard, η προσφορά τεσσάρων εβδομάδων WFA προέκυψε ως ένας χαμηλού κόστους τρόπος – μαζί με άλλα κίνητρα, όπως ημέρες χωρίς συσκέψεις και ευέλικτες Παρασκευές – ούτως ώστε η εταιρεία να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο εργοδότη. 

Φυσικά, το προνόμιο των WFA συνοδεύεται και από πρακτικά ζητήματα: οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμόσουν τις ώρες τους σε διαφορετικές ζώνες ώρας, ενώ είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την κατανόηση των φορολογικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από την εργασία εκτός της χώρας τους. Και υπάρχει και ένα στοιχείο εμπιστοσύνης που εμφαίνεται στη συμφωνία: «Θα μπορούσατε να εργαστείτε από το Μπαλί για τέσσερις εβδομάδες, αλλά σας περιμένουμε μετά να επιστρέψετε στο γραφείο». 

Για εταιρείες που έχουν δυσκολευτεί με τη μετάβαση σε ένα υβριδικό μοντέλο από την πλήρη εξ αποστάσεως εργασία στη διάρκεια της πανδημίας, η πολιτική των WFA μπορεί να θεσπίσει σαφείς κανόνες και δομές αδειών για τους υπαλλήλους, δήλωσε η Caitlin Duffy, διευθύντρια έρευνας στην πρακτική ανθρώπινου δυναμικού στη συμβουλευτική εταιρεία Gartner. Πολλοί υπάλληλοι εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι πόσο μεγάλο εύρος επιτρέπεται βάσει των υβριδικών πολιτικών και η συμμόρφωση στην καλύτερη περίπτωση ήταν πρόχειρη: Πάνω από το 40% των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Gartner είπαν ότι οι υπάλληλοί τους δεν πληρούν τις απαιτήσεις παρουσίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

H Amazon γυρνάει τους υπαλλήλους στο γραφείο, αλλά εκείνοι… έχουν άλλη άποψη

Εξ αποστάσεως

ΗΠΑ: Πόσο ακόμη θα μείνουν άδεια τα γραφεία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News