Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 21:01
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι «έκπτωτοι άγγελοι» με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2020

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι «έκπτωτοι άγγελοι» με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2020

Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να υποβαθμίσουν τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ στην κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου) για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες επιχειρήσεις, την ώρα που η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. 

Στο πρώτο τρίμηνο, εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 11,4 δισ.δολαρίων υποβαθμίστηκαν στο καθεστώς υψηλού ρίσκου, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του συνόλου του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Barclays. Ο όγκος για ολόκληρο το έτος αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος από το 2020 όταν η πανδημία πυροδότησε μαζικό κύμα υποβαθμίσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας. 

Σε άνοδο οι Έκπτωτοι Άγγελοι

Αμερικανικά εταιρικά ομόλογα που υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία junk αναμένεται να φθάσουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020

Source: Barclays. Figures for 2023 are the bank’s projection

 

Οι τελευταίες υποβαθμίσεις αντανακλούν τις πιέσεις που δέχονται πολλές επιχειρήσεις την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλές δεκαετίες. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται συνεχώς, όμως οι επιχειρήσεις που βλέπουν το χρέος τους να υποβαθμίζεται στην κατηγορία junk αντιμετωπίζουν ακόμη ένα βάρος ως προς τα έξοδα χρηματοδότησης επειδή λιγότεροι επενδυτές είναι τώρα πρόθυμοι να αγοράσουν τα ομόλογά τους. 

Η Barclays αναμένει ότι οι υποβαθμίσεις στην κατηγορία junk θα επιταχυθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η επιβράδυνση της οικονοίμας ασκεί επιπλέον πιέσεις στους δανειολήπτες. Η τράπεζα αναμένει φέτος τέτοιου είδους ομόλογα, γνωστά ως “‘έπτωτοι άγγελοι”, αξίας 60 έως 80 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της τράπεζας. 

«Μία υποβάθμιση από την επενδυτική βαθμίδα στην κατηγορία υψηλής απόδοσης αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει σαφώς πιστωτική επιδείνωση για μία εταιρεία. Το ερώτημα είναι ποιός είναι ο αριθμός των εταιρειών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία». 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών αναμένεται να υποβαθμιστούν στην κατηγορία junk, πολλά εταιρικά ομόλογα είναι πιθανόν να αναβαθμιστούν στην αγορά του investment grade, σύμφωνα με τη Barclays. 

Nissan, Banks

Η μερίδα του λέοντος από αυτούς τους “έκπτωτους αγγέλους” προέρχεται από το χρέος ύψους 9,8 δισ.δολαρίων που έχει συσσωρεύσει η Nissan Motor με την S&P Global Ratings να υποβαθμίζει τα ομόλογά της στην κατηγορία υψηλού ρίσκου το Μάρτιο. Η αυτοκινητοβιομηχανία διατηρεί ωστόσο τη βαθμίδα investment grade από τον οίκο Moody’s. 

Η λίστα των “έκπτωτων αγγέλων” περιλαμβάνει και δύο περιφερειακές τράπεζες – First Republic Bank και Axos Financial.  

Το χρέος της SVB δεν περιλαμβάνεται επειδή ο μητρικός όμιλος Silicon Valley Bank κατέθεσε αίτηση για να τεθεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας. 

Πιο αυστηρές συνθήκες  

Η κατάρρευση της Credit Suisse όπως επίσης και των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών αναμένεται ότι θα οδηγήσει στη μείωση των χορηγήσεων δανείων. Το σύνολο των δανείων στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 95 δισ.δολάρια από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Kαι όταν οι πιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές, τότε αυξάνεται και η τάση για περισσότερες υποβαθμίσεις. 

   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Οι προβλέψεις για μετοχές και ομόλογα το δεύτερο τρίμηνο

Εταιρικά ομόλογα: Έκαναν «φτερά» 327 δισ.δολάρια τον Φεβρουάριο

BofA: 7 στους 10 επενδυτές βλέπουν πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News