Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 21:10
ΑΓΟΡΕΣ

Εταιρικά ομόλογα: Έκαναν «φτερά» 327 δισ.δολάρια τον Φεβρουάριο

Εταιρικά ομόλογα: Έκαναν «φτερά» 327 δισ.δολάρια τον Φεβρουάριο

H αισιοδοξία που επικρατούσε τον Ιανουάριο για την αγορά ομολόγων μοιάζει τώρα με κάτι πολύ μακρινό. 

Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη που είχαν παρουσιάσει στις αρχές του έτους, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έκανε τους traders να αλλάξουν εντελώς τις προσδοκίες τους για την επιτοκιακή πολιτική των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών. Η συνολική απόδοση από το εταιρικό χρέος υψηλής διαβάθμισης διαμορφώθηκε μόλις στο 0,67% από τις αρχές του 2023 μετά τον χειρότερο Φεβρουάριο όλων των εποχών, σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg. 

Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή πλεύσης για τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, μετά την άνοδο ρεκόρ του Ιανουαρίου. Ο επίμενα υψηλός πληθωρισμός και η απομάκρυνση των ελπίδων ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκιά της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έκαναν τους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους στην αγορά ομολόγων. 

High-Grade Corporate Bonds Have Reversed Nearly All Gains | Expectations of long inflation battle push yields up, prices down
 
Source: Bloomberg Indexes

«Οι τάσεις είναι καθοδικές όσον αφορά στις τιμές με άνοδο των spreads. Ανησυχώ ότι η αγορά έχει υποτιμήσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχει γίνει ακόμη αισθητό στην οικονομία και στα εταιρικά θεμελιώδη», αναφέρον αναλυτές της BNP Paribas. 

Tέσσερις εβδομάδες από το απόγειο της αγοράς στις 2 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης έχει απωλέσει περίπου 327 δισ.δολάρια σε αξία, περισσότερο από το ΑΕΠ της Χιλής. 

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της σε μία κλίμακα μεταξύ 5,50% και 5,75% έως τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με αναταράξεις, όπως αναφέρει η Κάθι Τζόουνς, στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab & Co. Έως ότου υπάρξει μία πιο καθαρή εικόνα ως προς τις προθέσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να πλήττει την αγορά. 

Τα εταιρικά ομόλογα γνώρισαν τις χειρότερες απώλειες Φεβρουαρίου έως σήμερα

Source: Bloomberg indexes

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές και μετρητά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News