Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Συμφωνίες αξίας 20 δισ.δολαρίων σε τρεις ημέρες

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Συμφωνίες αξίας 20 δισ.δολαρίων σε τρεις ημέρες

Η παγκόσμια δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένεται να «αναγεννηθεί» με συμφωνίες αξίας άνω των 20 δισ.δολαρίων να έχουν ανακοινωθεί από το Σαββατοκύριακο. 

Η τελευταία κίνηση έγινε από τη Merck & Co., η οποία συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει την Prometheus Biosciences στην τιμή των 10,8 δισ.δολαρίων – συνεχίζοντας την τάση των μεγάλων εταιρειών βιοτεχνολογίας να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με νέα φάρμακα. Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη ώθηση που δίδεται στον κλάδο υγείας, έναν από τους λιγοστούς που πήγε κόντρα στην κάμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η αγορά βιντεοπαιχνιδιών συνέχισε επίσης να τροφοδοτεί τη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η Sega Sammy Holding, δημιουργός της Sonic the Hedgehog, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι αγοράζει τη Rovio Entertainment Ovi στην τιμή των 706 εκατ. ευρώ. Η πρόκληση για τη Sega θα είναι να αντιμετωπίσει την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι η φινλανδική Rovio είναι υπερβολική εξαρτημένη από το Angry Birds. 

Ακόμη ένας τομέας δραστηριότητας που δείχνει σημάδια αναζωογόνησης είναι η αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία πληρωμών Network International Holdings ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποδεχθεί την προσφορά εξαγοράς ύψους 2,6 δισ.δολαρίων από την CVC Capital Partners και Francisco Partners. 

Η εταιρεία μηχανολογικών εφαρμογών της Σκοτίας John Wood Group έδειξε ότι θα αποδεχθεί την προσφορά εξαγοράς της Apollo Global Management στην τιμή των 2 δισ.δολαρίων. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχει λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος για εξαγορά από την Apollo, ενώ η Aliaxis ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την φινλανδική κατασκευάστρια Uponor στην τιμή των 1,8 δισ.ευρώ. 

 

Παρά το γεγονός ότι η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 47% από πέρυσι, στα 687 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να «θερμαίνονται» και οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές να βελτιώνονται. 

Εταιρείες Κοινής Ωφελείας, Υγείας καθοδηγούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις

Source: Bloomberg

 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά την καναδική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων Teck Resources, η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί την επιθετική προσφορά εξαγοράς ύψους 23 δισ.δολαρίων από την Glencore. Ο γίγαντας χρυσού Newmont στις ΗΠΑ βελτίωσε την προηγούμενη εβδομάδα την προσφορά του για την εξαγορά της αυστραλιανής ανταγωνίστριάς του Newcrest Mining στην τιμή των 19,7 δισ.δολαρίων. 

Στον κόσμο των σπορ, ομάδα από το Κατάρ εξακολουθεί να ανταγωνίζεται με τον Βρετανό επιχειρηματία Jim Ratcliffe για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Οι σκιές στο ρεκόρ των ξένων επενδύσεων: Σε εξαγορές ή ιδιωτικοποιήσεις η μερίδα του λέοντος

Apple: Μαζεύει χρήματα στην άκρη για κάποια εξαγορά;

Sega: Εξαγοράζει τη δημιουργό των Angry Birds στην τιμή των 706 εκατ.ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News