Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Μαζεύει χρήματα στην άκρη για κάποια εξαγορά; 

Apple: Μαζεύει χρήματα στην άκρη για κάποια εξαγορά; 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Apple και τα γεμάτα ταμεία της, τροφοδοτούν και πάλι τις εικασίες ότι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη εξαγορά.

Στη λίστα των πιθανών στόχων εξαγοράς της, που με την πάροδο των ετών έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει τις Netflix, Tesla, Peloton και Sonos, πιστεύεται ότι προστέθηκε τελευταία και ο  γίγαντας της ψυχαγωγίας Disney. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Οποιοσδήποτε στοιχημάτισε ότι η Apple θα τις είχε ήδη αγόρασει, έχει απογοητευτεί πολύ.

Η Apple είναι διάσημη για την αποφυγή των εξαγορών σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Amazon, οι οποίες συνέχισαν να κάνουν συμφωνίες παρά τον αυξανόμενο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Αντίθετα, η Apple προτιμά την αγορά μικρών νεοφυών επιχειρήσεων για να αυξήσει την επέκτασή της σε νέες αγορές, ακόμη κι αν αυτές οι προσπάθειες χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποδώσουν καρπούς, μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη μετοχή της Apple να κινείται και πάλι το 2023, σε πολύ καλά επίπεδα, είναι απίθανο ο κατασκευαστής των iPhone να αλλάξει στρατηγική. Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 25%, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Apple είχε μέση ετήσια απόδοση 39%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Ο S&P 500, συγκριτικά, βρίσκεται στο 10%.

Η μεγαλύτερη αγορά της Apple στην ιστορία της, ήταν η εξαγορά των Beats Music και Beats Electronics στην τιμή των 3 δισ. δολαρίων το 2014. Η εκκρεμής εξαγορά από τη Microsoft της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard αποτιμάται στα 69 δισ. δολάρια.

Ακόμη και με την αύξηση των εσόδων της Apple για το οικονομικό έτος 2023, η εταιρεία φαίνεται να κάνει ακόμη λιγότερα στο μέτωπο των εξαγορών. Ξόδεψε 306 εκατ. δολάρια σε εξαγορές επιχειρήσεων το οικονομικό έτος 2022, από 1,5 δισ. δολάρια το 2020. 

Αντί να κλείνει συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, η Apple επιστρέφει μεγάλο μέρος των πλεοναζόντων κερδών της στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων. Αυτές οι δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια το 2022 και εξακολουθούσε να έχει 165 δισ. δολάρια, καθαρά ταμειακά διαθέσιμα, στις 31 Δεκεμβρίου.

Για τον Logan Purk, αναλυτή της Edward Jones, η Apple ήταν τόσο επιτυχημένη κάνοντας μικρότερες, σταδιακές εξαγορές που μια μεγαλύτερη συμφωνία θα προκαλούσε πολλές ανησυχίες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Apple εισάγει την υπηρεσία buy now, pay later στις ΗΠΑ

Γιατί το Big Tech κάνει τόσο πολλές απολύσεις: Αυτή είναι η νέα λογική του κλάδου

Η Apple επενδύει 1 δισ. δολάρια ετησίως σε ταινίες που θα προβληθούν στους κινηματογράφους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News