Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 10:15
ΒUSINESS & FINANCE

Sega: Εξαγοράζει τη δημιουργό των Angry Birds στην τιμή των 706 εκατ.ευρώ

Sega: Εξαγοράζει τη δημιουργό των Angry Birds στην τιμή των 706 εκατ.ευρώ

Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Sega Sammy Holding ανακοίνωσε ότι αγοράσει τη Rovio Entertainment Ovi στο πλαίσιο συμφωνίας που αποτιμά τη δημιουργό των Angry Birds στην τιμή των 706 εκατ.ευρώ. 

Αναλυτικότερα, η Sega προσφέρθηκε να αγοράσει τη Rovio στην τιμή των 9,25 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά με την επιλογή 1,48 ευρώ ανά οψιόν στους μετόχους της Rovio. Το δ.σ. της φινλανδικής εταιρείας κάλεσε τους μετόχους να δεχθούν την προσφορά η οποία υποστηρίζεται κατά 49% από τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της ιδρυτικής οικογενείας της Rovio, Hed.  

Η συμφωνία βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις της φινλανδικής εταιρείας δημιουργίας παιχνιδιών μέσω κινητών με διάφορες πλευρές μετά την προσφορά ύψους 810 εκατ.δολαρίων που είχε δεχθεί από την ισραηλινή Playtika Holding τον Ιανουάριο. Η Rovio ανακοίνωσε ωστόσο στις 22 Μαρτίου ότι τερμάτισε τις συζητήσεις με την Playtika, παρότι συνέχιζε να έχει επαφές με άλλες πλευρές.  

Η ιαπωνική Sega διπλασιάζει τώρα τα παιχνίδια για κονσόλες και έξυπνα κινητά με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ορισμένοι από τους πιο γνωστούς τίτλους της είναι Sonic the Hedgehog, Crazy Taxi και Yakuza. 

H Rovio βασίζεται στα Angry Birds

Source: Rovio Entertainment Oyj

«Η αγορά ηλεκτρικονικών παιχνιδιών για κινητά έχει ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες και ήταν ο μακροπρόθεσμος στόχος της Sega να επιταχύνει την επέκτασή της σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sega, Haruki Satomi.

Για τη Rovio, το περίφημο Angry Birds είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των δραστηριοτήτων της φινλανδικής εταιρείας. Τα επώνυμα παιχνίδια για κινητά που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα app stores το 2009, εκπροσωπούν περισσότερο από το 80% των ακαθάριστων κρατήσεών τους. Ήταν το πρώτο παιχνίδι για κινητά που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο λήψεις και το Rovio κυκλοφόρησε το 2017 μετά την επιτυχία του, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτοι μήνες της εταιρείας στο χρηματιστήριο χαρακτηρίστηκαν από δραματική πτώση αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας απογοήτευσαν τους μετόχους. Οι μετοχές δεν έχουν έκτοτε ανακτήσει πλήρως τις απώλειες.

Στα πρώτα χρόνια της, η φινλανδική εταιρεία ανέπτυξε περισσότερα από 50 παιχνίδια, συνήθως με σκοτεινούς τίτλους όπως Darkest Fear, Cyber Blood και Wolf Moon, πριν κατακτήσει το χρυσό με το Angry Birds, αξιοποιώντας την τεχνολογία της οθόνης αφής του iPhone.

Η εξάρτηση της Rovio από το Angry Birds ανησύχησε τους επενδυτές και η εταιρεία επιδίωξε να επεκταθεί σε άλλες επωνυμίες και τύπους παιχνιδιών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Sega συζητά την εξαγορά της εταιρείας του Angry Birds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News