Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 14:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Amazon γυρνάει τους υπαλλήλους στο γραφείο, αλλά εκείνοι… έχουν άλλη άποψη

H Amazon γυρνάει τους υπαλλήλους στο γραφείο, αλλά εκείνοι… έχουν άλλη άποψη

Σθεναρή αντίσταση προβάλλουν οι εργαζόμενοι της Amazon παγκοσμίως, στην εντολή της εταιρείας να εργάζονται πλέον από το γραφείο, μετά από χρόνια απουσίας τους, λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικότερα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο CEO Andy Jassy εξέδωσε μία ανακοίνωση ενημερώνοντας όλους τους υπαλλήλους του τεχνολογικού κολοσσού, ότι πρέπει να γυρίσουν στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου.

Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αλλάξει τη βάση τους σε διαφορετικές χώρες τα τελευταία τρία χρόνια, εκφράζουν απογοήτευση και οργή για την ξαφνική πολιτική επιστροφής στο γραφείο, με αποτέλεσμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μια ομάδα από αυτούς, δημιούργησε μία οργανωμένη συζήτηση στην εφαρμογή Slack και συνέταξε ένα αίτημα για την ματαίωση της εντολής από τη διοίκηση. Ήδη η ομάδα της συζήτησης έχει συγκεντρώσει 16.000 μέλη και περίπου 5.000 από αυτούς τους εργαζόμενους είχαν υπογράψει το αίτημα έως βράδυ της Τρίτης. 

Το κύριο πρόβλημα των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα όσα γράφουν στη συζήτησή τους, φαίνεται να είναι το ότι δεν περίμεναν αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξουν ξανά πολλά βασικά στοιχεία στη ζωή τους, όπως το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων τους, ή ακόμα και το να μετακομίσουν έτσι ώστε να είναι εφικτό να πηγαίνουν στο γραφείο.

Ένας εργαζόμενος δήλωσε πως πρόσφατα πήρε ένα αυτοκίνητο με leasing με ετήσιο όριο 16.000 μιλίων, υποθέτοντας ότι είχε ακόμα την επιλογή της απομακρυσμένης εργασίας. Με τα νέα δεδομένα όμως, θα υπερβεί αυτό το όριο. Άλλοι είδαν την εργασία από το σπίτι σαν μια ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός των μεγάλων πόλεων για να βρουν πιο προσιτές κατοικίες, και τώρα ανησυχούν για τις μετακινήσεις τους.

Εκτός από τη διαβίβαση των ανησυχιών τους σχετικά με την επιστροφή, το αίτημα παρουσιάζει επίσης μια σειρά από δεδομένα και μελέτες που υπογραμμίζουν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας, όπως η βελτιωμένη παραγωγικότητα και η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης κορυφαίων ταλέντων.

Μέχρι πρότινος, η Amazon είχε αφήσει τον κάθε διευθυντή να επιλέξει αν και πόσο συχνά θα έπρεπε η ομάδα να πηγαίνει στο γραφείο. Μάλιστα ο ίδιος ο Jassy είχε επίσης αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, αν και αναγνώρισε ότι είναι ακόμα ανοιχτά όλα τα σενάρια για την προσέγγιση της εταιρείας σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Να σημειωθεί πως αρκετοί κολοσσοί έχουν επιστρέψει στο μοντέλο εργασίας από το γραφείο, καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει. Η Tesla ανακοίνωσε πέρσι την επιστροφή στο γραφείο, απολύοντας όσους υπαλλήλους δεν είχαν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την οδηγία. Η Google και η Apple έχουν ζητήσει από μερικούς από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν επίσης από πέρυσι, ενώ η Disney τον Ιανουάριο άρχισε να απαιτεί από τους υπαλλήλους που εργάζονται υβριδικά να βρίσκονται στο γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορά ακινήτων: Η υβριδική εργασία αλλάζει το real estate

Η Πέμπτη είναι η… νέα Δευτέρα: Η τηλεργασία αλλάζει τις εβδομάδες

Burnout, αναζήτηση εργασίας, επιστροφή στα γραφεία: Χαρτογράφηση του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News