Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 14:29
BUSINESS & FINANCE

TikTok: Προσφυγή κατά της Μοντάνα για την πρώτη απαγόρευσή του στις ΗΠΑ

Οι αρχές της πολιτείας υιοθέτησαν την προηγούμενη εβδομάδα νόμο που απαγορεύει τη χρήση του TikTok από την επόμενη χρονιά

TikTok: Προσφυγή κατά της Μοντάνα για την πρώτη απαγόρευσή του στις ΗΠΑ

Το TikTok, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance, κατέθεσε όπως ήταν αναμενόμενο προσφυγή κατά της Μοντάνα, αφού οι αρχές της πολιτείας υιοθέτησαν την προηγούμενη εβδομάδα νόμο που απαγορεύει τη χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από την επόμενη χρονιά.

Η απαγόρευση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ με πολλούς τρόπους», καταγγέλλει η εταιρεία και κυρίως την Πρώτη Τροπολογία η οποία εγγυάται «την ελευθερία της έκφρασης», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκτιμούν πως η πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες. Η εταιρεία το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στα μέσα Απριλίου το κοινοβούλιο της Μοντάνα υιοθέτησε νομοσχέδιο που απαγορεύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τη διάθεση της πλατφόρμας TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (Apple και Google), επί ποινή προστίμου 10.000 δολαρίων την ημέρα.

Ο νόμος θα ακυρωθεί αν η ByteDance εξαγοραστεί από αμερικανική εταιρεία ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά με το Κογκρέσο διάφορα σχέδια νόμου για να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok, καθώς τα εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό δεν είχαν αποτέλεσμα.

Διάφοροι οργανισμοί, από ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το BBC, έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενούς τους να έχουν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους τηλέφωνα. Η Ινδία την απαγόρευσε εντελώς το 2020.

Άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στη προσφυγή του το TikTok αναφέρεται και στην αρχή της ισονομίας: «Αντί να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο γενικώς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νόμος απαγορεύει το TikTok και μόνο το TikTok για τιμωρητικούς λόγους (…) που βασίζονται σε θεωρητικές ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και τον έλεγχο του περιεχομένου».

Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι πολλά από τα όσα προσάπτονται στο TikTok αναφορικά με το απόρρητο των δεδομένων, την παραπληροφόρηση ή τις βλαπτικές του συνέπειες στην υγεία των πιο νέων (εθισμός, κατάθλιψη) αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε,ο κυβερνήτης της Μοντάνα, επικύρωσε το νομοσχέδιο την Τετάρτη, πολλές φωνές υψώθηκαν για να κατηγορήσουν την πολιτεία για λογοκρισία ή για να επισημάνουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος, από πρακτική και νομική άποψη.

«Με αυτή την απαγόρευση ο κυβερνήτης Τζιανφόρτε και το κοινοβούλιο της Μοντάνα καταπατούν την ελευθερία του λόγου εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή για να εκφράζονται, να βρουν πληροφορίες και να προωθήσουν τη μικρή του επιχείρηση στο όνομα του αντικινεζικού αισθήματος», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Κίγκαν Μεντράνο στέλεχος της ένωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Πέντε χρήστες του TikTok έχουν ήδη προσφύγει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνα ζητώντας την ακύρωση του νόμου.

Βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος «το TikTok έχει το δικαίωμα να διανέμει πληροφορίες και οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες και να τις αναμεταδίδουν», επεσήμανε η Λιρίσα Λίντσκι καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Κατά συνέπεια ο νόμος «είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί αντισυνταγματικός», εκτίμησε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Δημοκρατικοί πολιτικοί επαναλαμβάνουν εξάλλου ότι οι χρήστες θα μπορούν μέσω VPN να παρακάμπτουν τον νόμο χωρίς να έχουν κυρώσεις, διότι η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου μόνο στα καταστήματα εφαρμογών.

Διαβάστε επίσης:

Οι τηλεπικοινωνιακές ζητούν από τις Big Tech να πληρώσουν για το 5G

Πρώην στέλεχος της ByteDance «καίει» την εταιρία: «Η Κίνα έχει ανώτατη πρόσβαση στα δεδομένα»  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News