Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 19:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τηλεπικοινωνιακές ζητούν από τις Big Tech να πληρώσουν για το 5G

Οι τηλεπικοινωνιακές ζητούν από τις Big Tech να πληρώσουν για το 5G

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της μέσης μέγιστης κίνησης στο διαδίκτυο ενός παρόχου τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του 5G και της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο πρότασης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Η πρόταση αποτελεί μέρος της ανταλλαγής σχολίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε διαβούλευση για το θέμα τον Φεβρουάριο. Η προθεσμία για τις απαντήσεις λήγει την Παρασκευή.

Η Google της Alphabet, η Apple, η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta, η Amazon, η Netflix και η TikTok πιθανότατα θα κληθούν να καταβάλουν τέλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου.

Η Google, η Apple, η Meta, η Netflix, η Amazon και η Microsoft αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης δεδομένων.

Το έγγραφο, το οποίο εξετάστηκε από το Reuters και δεν έχει δημοσιευθεί, συντάχθηκε από τις ομάδες προώθησης των συμφερόντων των τηλεπικοινωνιών GSMA και ETNO. Εκπροσωπούν 160 φορείς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Telekom, Orange, Telefonica και Telecom Italia.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς πιέζουν εδώ και χρόνια τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας, λέγοντας ότι δημιουργούν ένα τεράστιο μέρος της διαδικτυακής κίνησης της περιοχής. Αυτή είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να καθορίσουν ένα όριο για το ποιος πρέπει να πληρώσει.

«Προτείνουμε ένα σαφές κατώτατο όριο για να διασφαλίσουμε ότι μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί κίνησης, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τα δίκτυα των φορέων εκμετάλλευσης, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής», αναφέρεται στο σχέδιο.

«Μεγάλοι παραγωγοί κίνησης θα είναι μόνο οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της ετήσιας μέσης κίνησης των ωρών αιχμής ενός φορέα εκμετάλλευσης που μετράται σε επίπεδο μεμονωμένου δικτύου», αναφέρεται.

Η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Meta κάλεσε την Τετάρτη τις Βρυξέλλες να απορρίψουν τυχόν προτάσεις για την επιβολή χρεώσεων στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για πρόσθετο κόστος δικτύου.

Σε ένα ιστολόγιο, ο Markus Reinisch, αντιπρόεδρος της Meta για τη δημόσια πολιτική στην Ευρώπη, περιέγραψε τα πιθανά τέλη ως «ελεημοσύνη του ιδιωτικού τομέα για επιλεγμένους τηλεπικοινωνιακούς φορείς» που θα αποθαρρύνει την καινοτομία και τις επενδύσεις και θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό.

«Καλούμε την Επιτροπή να εξετάσει τα στοιχεία, να ακούσει το φάσμα των οργανώσεων που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και να εγκαταλείψει αυτές τις άστοχες προτάσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

EY: Η βιωσιμότητα φέρνει επενδύσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες

Έρευνα: Πόσο γρήγορο είναι το Ίντερνετ στην Ελλάδα

Τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση δικτύων 5G και 6G με τη συμβολή του ΟΤΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News