Life & Arts Τρίτη 25/04/2023, 13:28
LIFE & ARTS

Έρευνα: Πόσο γρήγορο είναι το Ίντερνετ στην Ελλάδα

Έρευνα: Πόσο γρήγορο είναι το Ίντερνετ στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ταχύτητα του mobile internet στην Ελλάδα, αλλά η σύνδεση μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων παραμένει σαφώς πιο αργή.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Ookla, βάσει των οποίων κατατάσσει την Ελλάδα στην 31η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες στις ταχύτητες του mobile internet. Ειδικότερα, για τον Μάρτιο του 2023, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 67,54 Mbps στη λήψη δεδομένων (download). Σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες upload η Ελλάδα πετυχαίνει επίδοση 13,95Mbps, ενώ η καθυστέρηση απόκρισης (Latency) είναι στα 22ms.

Πιο αργό το σταθερό Internet 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα βελτίωσε τον βηματισμό της στη σταθερή ευρυζωνικότητα. Ειδικότερα, η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω σταθερών δικτύων για τον Μάρτιο ήταν 45,41 Mbps για το download. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 93η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών, με τη χώρα μας, χάνοντας μάλιστα μια θέση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Ookla έναν χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2023 η μέση ταχύτητα (download) στις συνδέσεις μέσω κινητών δικτύων παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 41,54 Mbps, ενώ η αντίστοιχη επίδοση στα σταθερά δίκτυα ήταν 79,00 Mbps.

Οι επιδόσεις της Αθήνας 

Η Ookla δημοσιοποίησε, επίσης, στοιχεία και για τις ταχύτητες των μεγάλων πόλεων του κόσμου, με την Αθήνα να καταλαμβάνει τον Μάρτιο την 48η θέση ανάμεσα σε 174 πόλεις του πλανήτη στο mobile internet. Η ελληνική πρωτεύουσα με επίδοση 63,04 mbps (download) κέρδισε, μάλιστα, τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση πέρυσι. Στην 52η θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με μέση ταχύτητα download τα 60,10 Mbps, έχοντας υποχωρήσει, ωστόσο, κατά έξι θέσεις.

Πολύ χαμηλότερα στη διεθνή κατάταξη και συγκεκριμένα στην 113η θέση βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, με μέση ταχύτητα download τα 46,89 Mbps και έχοντας κερδίσει μία θέση μεταξύ 192 πόλεων παγκοσμίως. Πιο ψηλά από την Αθήνα και συγκεκριμένα στην 108η θέση κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη, με μέση ταχύτητα download στα σταθερά δίκτυα τα 48,90 Mbps.

Παγκόσμιοι «πρωταθλητές»

Υψηλότατες ταχύτητες καταγράφονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (178,25 Mbps), το Κατάρ (με 174,56 Mbps), τη Νορβηγία (με 143,55 Mbps), το Κουβέιτ (135,63 Mbps και τη Δανία (με 129,95 Mbps), που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με το πιο γρήγορο mobile internet διεθνώς. Στον αντίποδα, το πιο αργό mobile internet έχουν η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν και η Κούβα.

Αντίστοιχα, την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα πιο γρήγορα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα κατακτά για τον Μάρτιο του 2023 η Σιγκαπούρη, με μέση ταχύτητα download τα 235,40 Mbps, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν με επίδοση 221,87 Mbps και έπεται η Χιλή με μέση ταχύτητα download τα 220,39 Mbps. Τελευταίες στην ίδια κατάταξη τερματίζουν το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν και η Κούβα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Πληρώνουμε με «καπέλο» για το αργό ίντερνετ

Στους Άραβες προς 1,22 δισ. ευρώ οι πύργοι κινητής της United Group

Τηλεπικοινωνίες: Ο πληθωρισμός «φρενάρει» έναν πόλεμο τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News