BUSINESS & FINANCE

Τηλεπικοινωνίες: Ο πληθωρισμός «φρενάρει» έναν πόλεμο τιμών

Τηλεπικοινωνίες: Ο πληθωρισμός «φρενάρει» έναν πόλεμο τιμών

Εχουν περάσει, ήδη, περισσότερες από δύο εβδομάδες από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου οπότε η διοίκηση της Nova, σε ειδική εκδήλωση για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Wind, ανακοίνωσε επίσημα τα νέα της προγράμματα με τιμές από 13 ευρώ και από 33 ευρώ για τα απεριόριστα συμβόλαια. Λόγω των χαμηλών αυτών χρεώσεων, δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν προεξοφλήσει το ξέσπασμα πολέμου τιμών στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ωστόσο, οι υπόλοιποι δύο πάροχοι με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, η Cosmote και η Vodafone, δεν έχουν αποδυθεί, τουλάχιστον ακόμη, σε πλειοδοσία φθηνότερων πακέτων.

Αυτό δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι δελεαστικές χρεώσεις της Nova αφορούν μόνο συνδέσεις στο υφιστάμενο δίκτυό της οπτικών ινών, που είναι περιορισμένης έκτασης μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκτασή του σε τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά, κατά βάση, σχετίζεται, σύμφωνα με αναλυτές, με τις πληθωριστικές πιέσεις που σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των χρεώσεων τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν εις βάρος της κερδοφορίας. Ενδεικτικά, το κόστος ενός GB διαμορφώθηκε σε 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το 2015 κόστιζε 8 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Hellas, Χάρης Μπρουμίδης, στα μέσα του περασμένου μήνα είχε θίξει σε δημοσιογραφική συνάντηση ένα ζήτημα που προβληματίζει έντονα τις οικονομικές διευθύνσεις των παρόχων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της ακριβότερης ενέργειας, του πληθωρισμού και του ενισχυμένου μισθολογικού κόστους, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών. Απόδειξη των όσων είπε; Το τελευταίο διάστημα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα τιμολόγια.

Στη Τσεχία, η Vodafone, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης με 4 εκατ. χρήστες, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου οι τιμές των συμβολαίων κινητής «θα αυξηθούν ελαφρώς, ενώ οι τιμές των απεριόριστων πακέτων εξακολουθούν να είναι οι χαμηλότερες της αγοράς». Η αύξηση των τιμών για τους Τσέχους συνδρομητές κινητής Vodafone θα είναι 9%, όση δηλαδή περίπου υπήρξε – από το 2022– για τους χρήστες των υπηρεσιών των υπόλοιπων δύο μεγάλων παικτών στη χώρα (Τ-mobile, OT).

Στην Πορτογαλία, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (MEO, NOS, Vodafone) πρόκειται να αυξήσουν τιμές το επόμενο δίμηνο έως και κατά 12 ευρώ για ορισμένα πακέτα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι πάροχοι εξετάζουν αυξήσεις τιμών κατά 14% «επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλό πληθωρισμό», όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BT (πρώην British Telecom) Φίλιπ Τζάνσεν. Στην Αυστραλία, η Vodafone «λόγω πληθωρισμού και αυξημένου κόστους» αύξησε το φθηνότερο πακέτο καρτοκινητής (προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας και μηνυμάτων και μέχρι 40 GB) σε 45 δολάρια από 40 δολ., ενώ στις ΗΠA, η AT&T και η Verizon ανέβασαν το 2022 τις τιμές. Με τα δεδομένα αυτά, η εκδήλωση ενός πολέμου τιμών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες μοιάζει να συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες ή, τουλάχιστον, θα αποτελούσε «ελληνική εξαίρεση».

Διαβάστε επίσης: 

Ανοίγει ο δρόμος στην ελεύθερη τηλεόραση για τους μετόχους συνδρομητικών καναλιών

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των Nova και Wind

Κινητή τηλεφωνία: Νέα αποκλιμάκωση του κόστους των data το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News