ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξάνεται η χρήση δεδομένων από το κινητό – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Αυξάνεται η χρήση δεδομένων από το κινητό – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η χρήση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Tefficient, τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σχεδόν το σύνολο των 104 παρόχων (των οποίων στοιχεία χρησιμοποιεί στην ανάλυσή της η εταιρεία), σε όλο τον κόσμο, κατέγραψε άνοδο στη χρήση των δεδομένων (data) ανά κάρτα SIM. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Tefficient, σουηδική εταιρεία που καταγράφει τα μεγέθη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, για τους μισούς παρόχους η κατανάλωση ανά κάρτα SΙΜ σε μηνιαία βάση ξεπέρασε, κατά το πρώτο εξάμηνο, τα 10 GB.

Στην Ελλάδα, η Vodafone – αποτελεί μία από τις 104 εταιρείες αναφοράς της έρευνας– δεν ανήκει στους παρόχους με μηνιαία χρήση data 10 GB ανά SIM. Ωστόσο, καταγράφει σημαντική άνοδο της κίνησης δεδομένων που ανέρχονται (ανά κάρτα SIM σε μηνιαία βάση) σε περίπου 5 GB από ελαφρώς περισσότερα από 4 GB κατά το σύνολο του 2021. Ως εκ τούτου, κατά την έρευνα, η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ανήκει στις αγορές με τη χαμηλότερη χρήση δεδομένων. Ωστόσο, από τις συγκεκριμένες χώρες, η Γερμανία και η Ελλάδα εμφανίζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ως προς τη χρήση data σε ποσοστό 44% και 41% αντίστοιχα.

Παρά όμως την αύξηση της κατανάλωσης, το κόστος χρήσης των δεδομένων έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα κάτω από το 1 ευρώ ανά GB, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2021. Το 2015 το αντίστοιχο μέγεθος ξεπερνούσε ελαφρώς τα 8 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, κατά την Tefficient, η Ελλάδα μαζί με τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πάροχοι διαθέτουν το μεγαλύτερο έσοδο ανά GB. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη τα έσοδα της Vodafone Ελλάδας, τα οποία τοποθετούνται, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε 4,1 ευρώ ανά GB, έχοντας μειωθεί κατά 16,3%, συγκριτικά με το σύνολο του 2021 οπότε ανέρχονταν σε 4,9 ευρώ.

Οπως έχει αναφέρει παλαιότερα στην «Κ», σχολιάζοντας την υποχώρηση του κόστους, ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος, «παρότι το κόστος αυξάνεται και προκαλεί επιπτώσεις στις τηλεπικοινωνίες, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ο μοναδικός που εμφανίζει αποπληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές να μειώνονται διαρκώς».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News