ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινητή τηλεφωνία: Νέα αποκλιμάκωση του κόστους των data το 2022

Κινητή τηλεφωνία: Νέα αποκλιμάκωση του κόστους των data το 2022

Περαιτέρω αποκλιμακώθηκε το κόστος των δεδομένων (data) κινητής την περασμένη χρονιά, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από το 2015 το κόστος ανά Gigabyte δεδομένων κινητής μειώνεται σταθερά, εμφανίζοντας πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τη συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των προσφερόμενων data.

Τι φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΕΤΤ; Το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς η συνολική κατανάλωση data (μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.) ανήλθε σε 334 δισεκατομμύρια Megabytes και τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τον συγκεκριμένο όγκο διαμορφώθηκαν σε περίπου 280,7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2022 το κόστος ανά GB διαμορφώθηκε σε 0,84 ευρώ, έχοντας καταγράψει μικρή υποχώρηση (-3,5%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2021, οπότε είχε ανέλθει σε 0,87 ευρώ. Ωστόσο, η απόκλιση σε σχέση με το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερη. Τότε για να αγοράσει κάποιος 1 GB απαιτούνταν 8 ευρώ, καθώς η κατανάλωση δεδομένων είχε ξεπεράσει ελαφρώς τα 36 δισεκατομμύρια MB, επί των οποίων τα έσοδα των παρόχων ήταν 291,8 εκατ. ευρώ. Τη μείωση του κόστους των δεδομένων επιβεβαιώνει και η πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις Επικοινωνίες της ΕΛΣΤΑΤ που υποχώρησε κατά 2% τη χρονική περίοδο Νοεμβρίου 2022 Νοεμβρίου 2021.

Κινητή τηλεφωνία: Νέα αποκλιμάκωση του κόστους των data το 2022-1

Στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα βρετανικής εταιρείας (βασίζεται στις τιμές τιμοκαταλόγου που ενδέχεται να είναι χαμηλότερες, σε σχέση με τις τελικές τιμές ύστερα από εκπτώσεις και ειδικές προσφορές), το ενδεικτικό κόστος ανά Gigabyte για το 2022 διαμορφώνεται σε 2,6 ευρώ. Στις φθηνότερες χώρες ανήκουν η Ιταλία (0,12 ευρώ), η Γαλλία (0,23), το Μονακό (0,23) και η Ισπανία (0,60).

Η υποχώρηση των τιμών στα data φαίνεται ότι συμπιέζει τα περιθώρια κερδοφορίας των παρόχων. Οπως ανέφερε πριν από μερικές εβδομάδες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των τιμών σε σχέση με τον πληθωρισμό, που έχει αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό, έχει ενισχύσει το κόστος για τους παρόχους. Ενδεικτικά, όπως σημείωσε ο ίδιος, για τη Vodafone, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, το επιπλέον κόστος ξεπέρασε πέρυσι τα 60 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότητα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών είναι ενεργοβόρος όπως πρόσθεσε, με τις δαπάνες για ενέργεια να μεγαλώνουν όσο αυξάνεται η χρήση δεδομένων, παρά τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που λαμβάνουν οι εταιρείες.

Επίσης, το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται στις οπτικές ίνες έχει αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 70%, με τις ανατιμήσεις, κατά τον CEO της Vodafone Ελλάδας, να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να έχουν επίπτωση και στα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών. Στη Vodafone από το 2012 η κίνηση δεδομένων (data) στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί κατά 6.500%, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει υποχωρήσει κατά 57% και 40% στα συμβόλαια και στο σύνολο των χρηστών της Vodafone αντίστοιχα.

Με αυτά τα δεδομένα, τη φετινή χρονιά η προσοχή είναι στραμμένη στο πού θα οδηγήσει η διελκυστίνδα των πληθωριστικών πιέσεων, του υψηλού ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών. Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των χρεώσεων θα αποτελούσε αντιστάθμισμα στην υποχώρηση του κόστους των data, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, προκειμένου οι εταιρείες να μην προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού ή περικοπή των επενδυτικών πλάνων τους.

Διαβάστε επίσης: 

Αυξάνεται η χρήση δεδομένων από το κινητό – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Κρυφές χρεώσεις και λαβύρινθος υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες

Κάτω του 1 ευρώ υποχώρησε το κόστος δεδομένων κινητής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News