Life & Arts Τρίτη 18/10/2022, 07:13
LIFE & ARTS

Η αλήθεια για το Incognito Mode της Google – Πόσο κρυφό είναι τελικά;

Η αλήθεια για το Incognito Mode της Google – Πόσο κρυφό είναι τελικά;

Οι περισσότεροι χρήστες του ίντερνετ έχουν χρησιμοποιήσει έστω κάποτε το Incognito Mode της Google, θέλοντας να κρατήσουν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο κρυφές. Όμως όπως αποδεικνύεται τώρα, το Incognito Mode δεν είναι και πολύ… ινκόγκνιτο.

Για την ακρίβεια, φαίνεται πως πρόκειται για κάτι με το οποίο γελούν οι υπάλληλοι της Google που γνωρίζουν την αλήθεια: Με την λειτουργία αυτή, το Google Chrome επιτρέπει στον χρήστη να κρύψει το ιστορικό των κινήσεών του στο ίντερνετ από άλλα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή, αλλά όχι από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ή από την ίδια τη Google.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, στην Google γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Incognito Mode δεν προσφέρει την ιδιωτικότητα που πιστεύουν οι χρήστες. Για αυτό και η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούσαν κοινό μυστικό μέσα στην Google, βγήκε στη φόρα με emails υπαλλήλων της εταιρείας, τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg.

Η επικεφαλής marketing της Google, Lorraine Twohill, για παράδειγμα, έστειλε ένα email στον CEO της εταιρείας, Sundar Pichai, λέγοντάς του ότι ο τεχνολογικός κολοσσός πρέπει «να κάνει το Incognito Mode πραγματικά κρυφό». Η Twohill πρόσθεσε ότι επειδή η υπηρεσία δεν είναι πραγματικά κρυφή, η Google είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί κάπως θολή και μεσοβέζικη φρασεολογία γύρω από αυτήν, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να πλήττεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη των χρηστών στις υπηρεσίες της Google.

«Πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε Incognito και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το σήμα του Κατασκόπου», έγραψε ένας προγραμματιστής του Google Chrome σε chat με συναδέλφους του, το 2018 (αναφέρεται στην εικόνα των γυαλιών ηλίου κάτω από ένα καπέλο που εμφανίζονται με το μήνυμα «You’ve gone Incognito», όταν ένας χρήστης ανοίγει ένα private παράθυρο στον browser). Μοιράστηκε, μάλιστα, μαζί τους έρευνα που δείχνει ότι οι χρήστες παρανοούν τις λειτουργίες του private mode στους browsers.

Ένας άλλος του απάντησε ότι ο Guy Incognito, ένας ήρωας των Simpsons που είναι εντελώς ίδιος με τον Homer, θα έπρεπε να είναι το σύμβολο του Incognito Mode. «Αντανακλά με ακρίβεια το επίπεδο της  ιδιωτικότητας που προσφέρει», εξήγησε, υπονοώντας ότι το Incognito Mode είναι πρακτικά το ίδιο με το κανονικό mode του Google Chrome.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο παγκόσμιος χάρτης του ίντερνετ: Ποιο είναι το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ στην Ελλάδα

Gmail: Το χρησιμοποιούν 1,8 δισ. άτομα – Δεν ξέρουν όμως αυτό το μυστικό

Τελικά μας ακούει η Google; Η εξήγηση για τις ύποπτες διαφημίσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News