Life & Arts Τρίτη 21/06/2022, 13:41
LIFE & ARTS

Καλά νέα! Δεν χρειάζεται πια να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ

Καλά νέα! Δεν χρειάζεται πια να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ

Έχει συμβεί σε όλους μας. Εκεί που προσπαθούμε να ανοίξουμε λογαριασμό σε ένα νέο σάιτ ή να γραφτούμε σε ένα ενδιαφέρον newsletter, ο υπολογιστής μας ζητά να κάνουμε κάτι που κάποτε θα φάνταζε από αδιανόητο έως γελοίο: Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρομπότ.

Ποιος δεν έχει μισοκλείσει τα μάτια του, προσπαθώντας να δει εάν οι εικόνες στα τετραγωνάκια κρύβουν ή όχι ένα φανάρι. Το captcha είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενοχλητικές πραγματικότητες της ψηφιακής ζωής.

Τώρα που η νέα έκδοση του iOS της Apple το καταργεί για τα iPhones και τους υπολογιστές της εταιρείας, είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψει σε κανέναν.

Η λειτουργία «automatic verification» θα επιτρέπει στον χρήστη να επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ρομπότ χωρίς να κάνει το παραμικρό.

Καλά νέα! Δεν χρειάζεται πια να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ-1
φωτ.: Shutterstock 

Γιατί, όμως, επικράτησε το captcha; Η τεχνολογία «Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart» είχε στόχο να σταματήσει τις online απάτες και τα bots που απειλούν τους servers.

Ο χρήστης καλείται να εντοπίσει τα φανάρια ή να πληκτρολογήσει κάποιον τυχαίο συνδυασμό από γράμματα και αριθμούς που εμφανίζεται με αχνά ή διαστρεβλωμένα στοιχεία, τα οποία οι δημιουργοί του έχουν διαπιστώσει ότι μόνο το ανθρώπινο μάτι –και όχι αυτό του… ρομπότ- μπορεί να διαβάσει. Εάν κάνει λάθος, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. un

Η Apple συνεργάζεται τώρα με τις Fastly και Cloudflare ώστε η συσκευή να στέλνει από μόνη της ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος, σε όποιο σάιτ το ζητά.

Η Apple είναι η πρώτη που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία στον τελικό χρήστη, όμως η βασική ιδέα χρησιμοποιείται ήδη από την Google, η οποία έχει φτιάξει ένα παρόμοιο σύστημα για το Chrome.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αποχαιρετιστήριο για τον πιο «μισητό» browser

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Οι άνθρωποι που βγάζουν χρήματα απλά σερφάροντας στο ίντερνετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News