Life & Arts Τετάρτη 22/06/2022, 07:12
LIFE & ARTS

Web3: Τι σημαίνει για εσάς η νέα μανία της Σίλικον Βάλει

Web3: Τι σημαίνει για εσάς η νέα μανία της Σίλικον Βάλει

«Εάν δεν πληρώνεις για το προϊόν, τότε εσύ είσαι το προϊόν». Αυτό είναι το μήνυμα που αφήνει το ντοκιμαντέρ Social Dilemma, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων, τις οποίες οι Big Tech εκμεταλλεύονται, ώστε να χειραγωγούν και να ασκούν επιρροή στον κόσμο. Παράλληλα, όμως, είναι και το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το λεγόμενο Web 3.0.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο όρος Web3 από σχεδόν ανήκουστος μετατράπηκε στην αγαπημένη λέξη της Σίλικον Βάλει, καθώς σηματοδοτεί την έλευση μίας νέας εποχής στο Ίντερνετ. Ειδικότερα, η νέα εκδοχή, την οποία λίγο – πολύ έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε, υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή την συγκέντρωση του ελέγχου των υπηρεσιών (κεντρικοποίηση) στα χέρια των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

Το βασικό πρόβλημα που παρουσιάζουν οι κεντρικοποιημένες πλατφόρμες είναι ότι έχουν έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Αρχικά, συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, developers και επιχειρήσεις και έπειτα παίρνουν δεδομένα από χρήστες για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Όπως έχει αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter ο Chris Dixon, partner στην εταιρεία Andreessen Horowitz με εστίαση στο Web3, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των τεχνολογικών εταιρειών και της συγκέντρωσης του ελέγχου στα χέρια των λίγων, πλήττεται η καινοτομία.

Θεωρητικά, το Web3 αντιπροσωπεύει μία νέα προσέγγιση στην εμπορική διακυβέρνηση και στον τρόπο που δημιουργείται αξία στο Ίντερνετ, ενώ τα προγράμματα περιήγησης του Web3 λειτουργούν ως πύλη προς τον αποκεντρωμένο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι στο Web 3.0 ο έλεγχος και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι αποκεντρωμένα. Βρίσκονται δηλαδή στα χέρια των χρηστών και των content creators, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δικές τους υπηρεσίες Διαδικτύου με την χρήση tokens, όπως είναι τα NFTs ή τα κρυπτονομίσματα. Με τα tokens αυτά, οι χρήστες μπορούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του δικτύου, αλλά και την ενίσχυση της αξίας του ίδιου του token.

Εκτός από ανοιχτό σε όλους, το Web 3.0 αντιπροσωπεύει μία ιδέα ενός εμβυθιστικού (immersive) 3D internet, το οποίο βασίζεται σε blockchain, εφαρμογές του Web3 και ενισχύεται από αποκεντρωμένα προϊόντα και NFTs. Ιδανικά, θα πρόκειται για έναν χώρο όπου όλοι συνδέονται, αλληλεπιδρούν, εργάζονται και παίζουν, ενώ όλα αυτά θα συμβαίνουν σε ένα διαφανές και ανοιχτό οικοσύστημα.

Η μετάβαση προς το Web 3.0

Το Web 1.0 ήταν η πρώτη εκδοχή του Ίντερνετ, στα πρώιμα βήματα του World Wide Web, από το 1990 μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000. Τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν στατικές σελίδες HTML, ανοιχτά και αποκεντρωμένα πρωτόκολλα και μόνο ελάχιστα διαδραστικά στοιχεία στις ιστοσελίδες.

Με την αναβάθμιση των server, την βελτίωση της ταχύτητας και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και τεχνικών από τους developers, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήρθε το Web 2.0, το οποίο και χρησιμοποιούμε λίγο πολύ μέχρι σήμερα. Μεταξύ των σημαντικότερων χαρακτηριστικών του είναι ότι το περιεχόμενο παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους χρήστες, ενώ υπάρχει υψηλότερο επίπεδο διαμοιρασμού πληροφοριών και διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χρηστών. Παράλληλα, όμως, οι υπηρεσίες ελέγχονται από κεντρικά σημεία, δηλαδή από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, η Amazon και το Facebook.

Κατά ορισμένους, η γέννηση του Web 3.0 έχει ήδη συμβεί, καθώς πολλοί την τοποθετούν το 2020. Όπως σημειώνει το World Economic Forum, οι παγκόσμιοι θεσμοί, οι χώρες και οι επιχειρήσεις διεθνώς, έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται μεταξύ άλλων λόγω του πολέμου στην Ευρώπη, της επανεκκίνησης «ξεχασμένων» κρίσεων, δύο ετών πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το Web 3.0 είναι ο μοναδικός σταθερός παράγοντας που φέρνει ένα ψήγμα αισιοδοξίας με την έλευση της τρίτης γενιάς του Ίντερνετ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η μέρα που γεννήθηκε το Ίντερνετ και άλλαξε η ζωή μας

Πρέπει ένα νήπιο να έχει NFT;

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Καλά νέα! Δεν χρειάζεται πια να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News