Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 20:08
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στους Άραβες προς 1,22 δισ. ευρώ οι πύργοι κινητής της United Group

Στους Άραβες προς 1,22 δισ. ευρώ οι πύργοι κινητής της United Group

Σε συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου των πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία (“TowerCo”) στην Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom προχώρησε η United Group που δραστηριοποιείται στη χώρα μάς μέσω της Nova.

Η συναλλαγή αποτιμά την TowerCo, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.800 πύργους, σε 1,22 δισ. ευρώ, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή EV (Enteprise Value / 2022 κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έπειτα από μισθώσεις (EbitdaAL) 20,1x.

Η πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας του United Group ακολουθεί την τάση του κλάδου για διαχωρισμό των υποδομών των πύργων κινητής τηλεφωνίας από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ευρώπη και παγκοσμίως, όπως αναφέρει ο όμιλος.

Τα έσοδα από την πώληση θα επιτρέψουν στον όμιλο United Group να προχωρήσει σε απομόχλευση και να αποδεσμεύσει ταμειακές ροές. Η συναλλαγή, σύμφωνα με τον όμιλο τηλεπικοινωνίας και παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, θα επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την ανάπτυξη περίπου 2.000 πρόσθετων εγκαταστάσεων κατά τα επόμενα 20 χρόνια.

Η συναλλαγή είναι η πρώτη επένδυση της αραβικής Tawal στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Η Tawal είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος πάροχος υποδομών ΤΠΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 16.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Η Viktoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, δήλωσε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αποκρυσταλλώσει επιτυχώς την αξία των πύργων μας σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να κάνουμε απομόχλευση και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες μακροοικονομικές πιέσεις. Αυτό θα στηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων στις εταιρείες χαρτοφυλακίου μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές στις αντίστοιχες αγορές τους. Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στο πρόσωπο της TAWAL και θα αναζητήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας μαζί της καθώς επεκτείνει το αποτύπωμά της στην ευρωπαϊκή αγορά”.

Ο Mohammed Alhakbani, Διευθύνων Σύμβουλος της Tawal ανέφερε: “Αυτή η συνεργασία με τον όμιλο United Group σηματοδοτεί την πρώτη μας επένδυση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η σύμπραξη υποστηρίζει τον στόχο μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις υποδομής ΤΠΕ στους συνεργάτες μας και να παρέχουμε την ποιότητα των υπηρεσιών για την οποία είμαστε γνωστοί”.

Ο Olayan Alwetaid, Διευθύνων Σύμβουλος της stc Group, δήλωσε: “Η συμφωνία μας με τον όμιλο United Group αποτελεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για την Tawal και τον ευρύτερο όμιλο. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξής μας και στην επέκταση του διεθνούς μας αποτυπώματος.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners για την Ευρώπη και πρόεδρος του United Group, δήλωσε:

“Η πώληση της TowerCo αποτελεί βασικό ορόσημο στην πορεία ανάπτυξης και επέκτασης της United Group. Επιτρέπει στον όμιλο να επικεντρωθεί στη συνέχιση των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές και στις υπηρεσίες μέσων μαζικής ενημέρωσης”.

Η United Group ανήκει κατά πλειοψηφία στην BC Partners, μια κορυφαία διεθνή επενδυτική εταιρεία. Η Goldman Sachs ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της United Group για τη συναλλαγή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Vodafone Business: Ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ η αξία των συμβάσεων με το Δημόσιο

Nova: «Έσβησε» το 3G δίκτυο – Αυξημένη χωρητικότητα σε 4G και 5G

Ρεκόρ τζίρου το α΄ 6μηνο του 2022 στις τηλεπικοινωνίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News