Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 22:16
ΒUSINESS & FINANCE

FBI: Το TikTok μπορεί να ελέγχει δεδομένα και να διχάσει τους Αμερικανούς

FBI: Το TikTok μπορεί να ελέγχει δεδομένα και να διχάσει τους Αμερικανούς

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο δεδομένων και λογισμικού σε εκατομμύρια συσκευές στις ΗΠΑ με σκοπό να διχάσει τους Αμερικανούς, ενώ η κινεζική εφαρμογή ενδέχεται να αποπροσανατολίσει ακόμη και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας δώσει σημάδια όταν συμβεί αυτό. Πρόκειται για εργαλείο που το ελέγχει η κινεζική κυβέρνηση και, για μένα, προφανώς εγείρονται ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Ρέι. 

Ο διευθυντής του FBI απάντησε σε ερωτήσεις του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια κατάθεσης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες απειλές. Ο Ρούμπιο αποκάλεσε το TikTok, τη δημοφιλή εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, ως «ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία ελέγχου στον πλανήτη».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με δικομματικό νομοσχέδιο έχει σκοπό να δώσει στον πρόεδρο την εξουσιοδότηση να απαγορεύσει ή να εξαναγκάσει σε πώληση το TikTok, κάτι που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών περί απορρήτου.

«Μπορούν να συλλέξουν τα δεδομένα μας, να χειραγωγήσουν πληροφορίες, να δηλητηριάσουν τα μυαλά και να βομβαρδίσουν με σκουπίδια το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια τη χώρας, που όμοιά της δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», ανέφερε ο Γερουσιαστής.

Η πλατφόρμα έχει υποβληθεί σε έλεγχο περί εθνικής ασφαλείας από την κυβερνητική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ και πρόκειται να απαγορευθεί σε ομοσπονδιακές υπηρεσιακές συσκευές. 

Επικριτές ωστόσο, όπως η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι με την απαγόρευση μιας ολόκληρης πλατφόρμας επικοινωνίας «θα επεκταθεί σημαντικά ο κυβερνητικός έλεγχος στην τεχνολογία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι Αμερικανοί, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητά τους να προσβάλουν δικαστικά αυτές τις ενέργειες».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News