Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 21:39
BUSINESS & FINANCE

«Δεινός ρήτορας» ο CEO της TikTok – «Σκληρές οι ερωτήσεις» από τους νομοθέτες των ΗΠΑ

«Δεινός ρήτορας» ο CEO της TikTok – «Σκληρές οι ερωτήσεις» από τους νομοθέτες των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις την Πέμπτη από νομοθέτες που είναι πεπεισμένοι ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή σύντομων βίντεο θα πρέπει να απαγορευτεί επειδή αποτελεί «εργαλείο» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και επειδή μεταφέρει περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου Shou Zi Chew ενώπιον του Κογκρέσου ολοκλήρωσε μια εβδομάδα ενεργειών της κινεζικής εταιρείας με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς και τους νομοθέτες τους ότι η εφαρμογή δημιουργεί οικονομική αξία και υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. Αντ’ αυτού, τα μέλη του Κογκρέσου κατηγόρησαν την εταιρεία για κατασκοπεία και εξαπάτηση, συντασσόμενοι με τις προτροπές για απαγόρευση της εφαρμογής.

Η TikTok, η οποία έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, σφυροκοπήθηκε επανειλημμένα στη συνεχιζόμενη ακρόαση, όπου κανένας νομοθέτης δεν προσέφερε υποστήριξη. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι, συχνά, σημείωναν ότι είναι και οι ίδιοι γονείς, μίλησαν για την ανάγκη να περιοριστεί η επιρροή που έχει η εφαρμογή στα παιδιά.

Συνολικά, οι νομοθέτες χαρακτήρισαν τις απαντήσεις του Chew σχετικά με την Κίνα και το περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά ως υπεκφυγές, με τον Δημοκρατικό εκπρόσωπο Tony Cardenas να λέει ότι ο Chew ήταν ένας «δεινός χειριστής του λόγου» καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης.

«Το TikTok θα μπορούσε να σχεδιαστεί ώστε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στα παιδιά, αλλά αντίθετα προτίμησε να οδηγήσει τα παιδιά σε εθισμό σε αυτό στο όνομα του κέρδους», δήλωσε η Δημοκρατική Αντιπρόσωπος Kathy Castor κατά την ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Chew απάντησε σε πολλές αιχμηρές ερωτήσεις λέγοντας ότι τα θέματα ήταν πολύπλοκα. Δεν ανακοίνωσε νέες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, καταφεύγοντας σε εξηγήσεις για τις τρέχουσες προσπάθειες, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να κατευνάσουν το μένος των επικριτών του.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εξέφρασαν επίσης πολυάριθμες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με την ανταλλαγή δεδομένων με την κινεζική κυβέρνηση.

Η TikTok έχει δηλώσει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που αποκαλεί αυστηρές προσπάθειες για την ασφάλεια των δεδομένων υπό την ονομασία «Project Texas» που έχει σήμερα σχεδόν 1.500 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και έχει σύμβαση με την Oracle Corp για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ. Λέει επίσης ότι ελέγχει αυστηρά το περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά.

Η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της επιτροπής Cathy McMorris Rodgers έδωσε τον τόνο της ακρόασης λέγοντας: «Η TikTok συλλέγει σχεδόν κάθε είδος δεδομένων που μπορεί να φανταστεί κανείς -από την τοποθεσία των ανθρώπων μέχρι το τι πληκτρολογούν και αντιγράφουν, με ποιον μιλούν, μέχρι βιομετρικά δεδομένα και πολλά άλλα».

«Δεν εμπιστευόμαστε ότι το TikTok θα αγκαλιάσει ποτέ τις αμερικανικές αξίες – αξίες για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καινοτομία», είπε, προσθέτοντας ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να χειραγωγήσει την Αμερική στο σύνολό της».

Ο Chew, ο οποίος ξεκίνησε την κατάθεσή του μιλώντας για τις δικές του ρίζες από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε: «Δεν προωθούμε ή αφαιρούμε περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος της κινεζικής κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Είναι δέσμευσή μας προς αυτή την επιτροπή και όλους τους χρήστες μας ότι θα κρατήσουμε (το TikTok) ελεύθερο από οποιαδήποτε χειραγώγηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Αλλά ο Δημοκρατικός Frank Pallone, διαφώνησε με αυτή τη δήλωση, λέγοντας: «Θα συνεχίσετε να συλλέγετε δεδομένα, θα συνεχίσετε να πουλάτε δεδομένα… και θα συνεχίσετε να βρίσκεστε υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η TikTok δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της να εκποιήσουν τα μερίδιά τους ή να αντιμετωπίσουν πιθανή απαγόρευση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εκποίηση, ο Chew είπε ότι το θέμα «δεν αφορά την ιδιοκτησία».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε ενημέρωση την Πέμπτη δήλωσε ότι «η επιβολή της πώλησης της TikTok θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η είδηση είναι αληθινή, η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά σε αυτήν».

«Η πώληση ή η εκποίηση του TikTok περιλαμβάνει εξαγωγή τεχνολογίας και οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς και η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει απόφαση σύμφωνα με το νόμο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Mark Warner δήλωσε την Τετάρτη ότι δύο επιπλέον γερουσιαστές υποστήριξαν τη διακομματική νομοθεσία του με τον Ρεπουμπλικάνο John Thune για να δοθούν στην κυβέρνηση Biden νέες εξουσίες για την απαγόρευση του TikTok – ανεβάζοντας το σύνολο σε 10 Δημοκρατικούς και 10 Ρεπουμπλικανούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News