Business & Finance Σάββατο 13/05/2023, 15:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώην στέλεχος της ByteDance «καίει» την εταιρία: «Η Κίνα έχει ανώτατη πρόσβαση στα δεδομένα»  

Πρώην στέλεχος της ByteDance «καίει» την εταιρία: «Η Κίνα έχει ανώτατη πρόσβαση στα δεδομένα»  

Ένα πρώην στέλεχος της μητρικής εταιρείας του TikTok, ByteDance Inc., που απολύθηκε το 2018, είπε σε μήνυση, ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ένα ειδικό γραφείο εντός της εταιρείας που του παρείχε «ανώτατη πρόσβαση» σε όλα τα δεδομένα. 

Πρόκειται για κανάλι εκμαίευσης πληροφοριών που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, συνεχίστηκε ακόμη και μετά την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ στην εταιρεία, για το εν λόγω θέμα.

Σε μια καταγγελία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, ο Yintao «Roger» Yu είπε ότι απολύθηκε από τη δουλειά του ως επικεφαλής μηχανικής στις ΗΠΑ, ως αντίποινα για τις καταγγελίες του στους επόπτες για «θρασύτατα παράνομη συμπεριφορά» στην εταιρεία.

Ο Yu ισχυρίζεται ότι τα αφεντικά του, ήταν απορριπτικά όταν εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ByteDance έκλεβε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Snapchat, καθώς και «κατασκεύαζε» χρήστες για να φαίνεται ότι είναι πιο δημοφιλής και να βοηθήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να διαδώσει την προπαγάνδα του, σε μεγαλύτερο κοινό.

Από τη μεριά της η ByteDance χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και τόνισε ότι θα πολεμήσει σθεναρά την αγωγή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η ByteDance έχει δεσμευτεί να σέβεται την πνευματική ιδιοκτησία άλλων εταιρειών και λαμβάνουμε δεδομένα σύμφωνα με τις πρακτικές του κλάδου και την παγκόσμια πολιτική μας», είπε ένας εκπρόσωπος σε δήλωση, η οποία σημείωσε ότι ο Yu εργάστηκε για την εταιρεία για λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Yu υπογράμμισε επίσης, ότι «επηρεάστηκε ιδίατερα αρνητικά από την εσφαλμένη κατεύθυνση» της κατάθεσης του Μαρτίου του Διευθύνοντος Συμβούλου του TikTok Shou Chew, ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για να κατευνάσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τους δεσμούς της πλατφόρμας με την Κίνα, δεδομένου ότι γνώριζε ότι το ΚΚΚ διατηρούσε «κανάλι εκμαίευσης πληροφοριών» στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ.

Ήταν γνωστό εντός της εταιρείας ότι μια ειδική επιτροπή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση είχε σημαντικό ρόλο, παρόλο που δεν λειτουργούσε για την ByteDance, είπε ο Yu.

«Η Επιτροπή διατηρούσε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εταιρείας, ακόμη και σε δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με την αγωγή. «Μετά από κριτική για την πρόσβαση από το εξωτερικό, μεμονωμένοι μηχανικοί στην Κίνα περιορίστηκαν στο να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, αλλά η Επιτροπή συνέχισε να έχει πρόσβαση».

Ο Yu ισχυρίζεται ότι η εταιρεία οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο, από μια «κουλτούρα ανομίας» που εστίαζε στην ανάπτυξη με κάθε κόστος.

Να σημειωθεί, ότι το TikTok βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο από το Κογκρέσο σχετικά με ανησυχίες για πιθανή επιρροή από την κινεζική κυβέρνηση, επειδή η ByteDance εδρεύει στην Κίνα. Μάλιστα, έχουν εισαχθεί προς ψήφιση, πολλά νομοσχέδια που θα περιόριζαν ή θα απαγόρευαν την εφαρμογή στις ΗΠΑ.

Μόλις αυτόν τον μήνα σε επιστολή προς το Κογκρέσο, η εταιρεία είπε ότι «δεν έχει μοιραστεί ποτέ» δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση και δεν θα το έκανε αν της ζητούνταν. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Meta πληρώνει τους δημιουργούς βάσει προβολών για να ανταγωνιστεί το TikTok

Το Βιετνάμ κλείνει τους ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν το Pinterest και το Instagram είχαν παιδί: Είναι αυτό το app, το νέο TikTok που θα κερδίσει τις μάζες; 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News