Κόσμος Τρίτη 9/05/2023, 18:47
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βιετνάμ κλείνει τους ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Βιετνάμ κλείνει τους ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Βιετνάμ πρέπει σύντομα να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους, μία κίνηση που η κυβέρνηση λέει ότι είναι μια προσπάθεια πάταξης των διαδικτυακών απατών.

Η δράση έχει στόχο να εμποδίσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ανώνυμους λογαριασμούς για να παραβιάσουν το νόμο.

Οι μη επαληθευμένοι λογαριασμοί τόσο σε τοπικές όσο και σε ξένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, που αναμένονται μέχρι τα τέλη του 2023.

Οι αρχές θα παρακολουθούν και πιθανώς θα μπλοκάρουν ανώνυμους λογαριασμούς, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Πρόκειται για τον τελευταίο σε μια σειρά περιορισμών που επιβλήθηκαν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Βιετνάμ. Πέρυσι, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έπρεπε να αφαιρέσουν τις ειδήσεις που θεωρούνταν ψεύτικες σε 24 ώρες, αντί για τις προηγουμένως επιβαλλόμενες 48 ώρες.

Νόμοι που απαιτούν από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook να αποθηκεύουν τοπικά τα δεδομένα των χρηστών ψηφίστηκαν επίσης το 2022.

Αυτό έδωσε στην κυβέρνηση «μεγαλύτερη ικανότητα να πιέζει τις εταιρείες και είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ιδιωτικής ζωής», ανέφερε η Human Rights Watch.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της επερχόμενης τροποποίησης του νόμου για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία πρέπει να ψηφιστεί από τους νομοθέτες και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του 2023. Πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Να σημειωθεί ότι δεν προσφέρουν όλοι οι πάροχοι στο Βιετνάμ αυτήν τη στιγμή, επαλήθευση ταυτότητας. Ωστόσο, τόσο τα άτομα όσο και οι οργανισμοί, πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών Nguyen Thanh Lam είπε στο κρατικό πρακτορείο Voice of Vietnam, ότι ενώ οι αρχές μπορούν να ταυτοποιήσουν τους κατόχους λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παραβιάζουν το νόμο, δεν μπορούν να εντοπιστούν καθώς χρησιμοποιούν διασυνοριακές εφαρμογές.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ η παραπληροφόρηση και η αυξανόμενη ρητορική μίσους αποτελούν θεμιτές ανησυχίες για τις κυβερνήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία, αυτές, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, έχουν χρησιμοποιήσει ασαφείς ορισμούς για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον ψηφιακό χώρο.

Στην κατάταξη της Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου του 2023, το Βιετνάμ πήρε την 178η θέση από την 180η, ακριβώς πάνω από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αν το Pinterest και το Instagram είχαν παιδί: Είναι αυτό το app, το νέο TikTok που θα κερδίσει τις μάζες; 

Έξι ώρες τη μέρα περνά στο ίντερνετ ο Έλληνας: Το κοινωνικό δίκτυο-έκπληξη που έρχεται πρώτο

Τα mail της δουλειάς πλέον θα τα γράφει η τεχνητή νοημοσύνη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News