Κόσμος Σάββατο 25/03/2023, 19:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτός πόλεμος με το TikTok: Πληθαίνουν οι χώρες που «διαγράφουν» την εφαρμογή

Ανοιχτός πόλεμος με το TikTok: Πληθαίνουν οι χώρες που «διαγράφουν» την εφαρμογή

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το TikTok, με όλο και περισσότερες χώρες να εξετάζουν το σενάριο μερικής ή πλήρους απαγόρευσης της κινεζικής εφαρμογής. Οι ανησυχίες περί διαρροής των δεδομένων των χρηστών στην κυβέρνηση του Πεκίνου, μία κατηγορία την οποία η εταιρεία έχει αρνηθεί επανειλημμένως, έχουν προκαλέσει έναν «ανοιχτό πόλεμο» εναντίον της εφαρμογής, αλλά και προβληματισμούς για τους διαφημιστές που συνεργάζονται με την πλατφόρμα.

Οι περιοχές που «γύρισαν την πλάτη» στο TikTok

Οι περισσότερες περιοχές που έχουν ήδη στραφεί εναντίον του TikTok έχουν περιορίσει την απαγόρευση στον δημόσιο τομέα ή στις συσκευές κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα όμως, πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες – ιδίως στις ΗΠΑ-, οι οποίες παίρνουν την πρωτοβουλία να μπλοκάρουν την εφαρμογή.

Χώρες με πλήρη ή μερική απαγόρευση

Ανοιχτός πόλεμος με το TikTok: Πληθαίνουν οι χώρες που «διαγράφουν» την εφαρμογή-1
Γράφημα: Axios

Ειδικότερα, οι χώρες, στις οποίες έχει ήδη εφαρμοστεί κάποιου είδους απαγόρευση λόγω ανησυχιών περί ασφάλειας είναι οι εξής:

ΗΠΑ: Τουλάχιστον οι μισές πολιτείες έχουν καταργήσει την εφαρμογή από τις συσκευές των κυβερνητικών στελεχών, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να διαγραφεί από όλες τις κρατικές συσκευές και τα σχετικά συστήματα.

Ε.Ε.: Το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλαν «μπλόκο» στις επαγγελματικές συσκευές των εργαζομένων. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε και τη διαγραφή από τις προσωπικές τους συσκευές.

Βρετανία: Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως επιβάλλεται μπλόκο στις κυβερνητικές συσκευές, ενώ εξετάζει και την ασφάλεια των δεδομένων σε μία σειρά εφαρμογών.

Ολλανδία: Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα μπορούν να έχουν την εφαρμογή στις επαγγελματικές τους συσκευές.

Γαλλία: Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαγορεύεται να έχουν την εφαρμογή στις επαγγελματικές τους συσκευές.

Ινδία: Η εφαρμογή έχει απαγορευτεί πλήρως από το 2020, όπως αντίστοιχα και δεκάδες ακόμη κινεζικές εφαρμογές, έπειτα από το θερμό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο 20 Ινδών στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων.

Ταϊβάν: Από τον Δεκέμβριο του 2022 και αφότου το FBI προειδοποίησε πως η εφαρμογή έχει προβλήματα ασφαλείας, έχει επιβληθεί απαγόρευσή της στον δημόσιο τομέα.

Καναδάς: Αφότου οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση για τη διαγραφή του TikTok από τις κρατικές συσκευές ακολούθησε και ο Καναδάς, επικαλούμενος «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Πακιστάν: Η εφαρμογή έχει καταργηθεί προσωρινά τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2020 λόγω ανησυχιών για προώθηση ανήθικου περιεχομένου.

Ινδονησία: Με αντίστοιχο τρόπο, έχει επιβληθεί περιστασιακή κατάργηση. Τον Ιούλιο του 2018 μπήκε μπλόκο λόγω ανήθικου περιεχομένου.

Αφγανιστάν: Το 2022 οι Ταλιμπάν κατήργησαν πλήρως την κινεζική εφαρμογή, λέγοντας ότι έτσι θα αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός των νέων.

Νέα Ζηλανδία: Από τις τελευταίες χώρες που επέβαλαν κατάργηση της εφαρμογής στις συσκευές αξιωματούχων.

Αυστραλία: Παρότι δεν έχει επιβληθεί πλήρης κατάργηση, αρκετές είναι οι κρατικές οντότητες, οι οποίες έχουν προχωρήσει οικειοθελώς στην κατάργηση της εφαρμογής.

Το «αγκάθι» στο μπλόκο του TikTok

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες περί διαρροής των δεδομένων στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν πλήρη κατάργηση κατά μήκος της χώρας. Ωστόσο, το σενάριο αυτό περιπλέκεται, καθώς η εφαρμογή έχει καταστεί εξαιρετικά δημοφιλής στους Αμερικανούς χρήστες, με περίπου 400 εκατ. downloads μόνο από τον Αύγουστο του 2018 έως τα μέσα Μαρτίου του 2019.

Παράλληλα, το σενάριο κατάργησης του TikTok αποτελεί «εφιάλτη» για τις διαφημιστικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια από διαφημίσεις στις ΗΠΑ μέχρι το 2024, ξεπερνώντας σημαντικά τις ανταγωνιστικές εφαρμογές όπως το Snapchat, το Pinterest και το Τwitter. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τεράστιος είναι και ο όγκος των αγορών μέσω της εφαρμογής, που στο διάστημα Αυγούστου 2018-Μαρτίου 2019 ανήλθε στα 500 εκατ. δολάρια. 

Η viral κατάθεση του CEO του TikTok

Μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Shou Zi Chew, κλήθηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ώστε να διαλευκάνει τα φερόμενα ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Ο Chew απαντώντας σε δύσκολες ερωτήσεις ξεκίνησε την κατάθεσή του μιλώντας για τις δικές του ρίζες από τη Σιγκαπούρη και δήλωσε: «Δεν προωθούμε ή αφαιρούμε περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος της κινεζικής κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Είναι δέσμευσή μας προς αυτή την επιτροπή και όλους τους χρήστες μας ότι θα κρατήσουμε (το TikTok) ελεύθερο από οποιαδήποτε χειραγώγηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Αλλά ο Δημοκρατικός Frank Pallone, διαφώνησε με αυτή τη δήλωση, λέγοντας: «Θα συνεχίσετε να συλλέγετε δεδομένα, θα συνεχίσετε να πουλάτε δεδομένα… και θα συνεχίσετε να βρίσκεστε υπό την αιγίδα του Κομουνιστικού Κόμματος». Η TikTok δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της να εκποιήσουν τα μερίδιά τους ή να αντιμετωπίσουν πιθανή απαγόρευση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εκποίηση, ο Chew είπε ότι το θέμα «δεν αφορά την ιδιοκτησία».

Σημειώνεται πως παρότι σε γενικές γραμμές, η κατάθεση του Chew κρίθηκε ανεπαρκής, ο κόσμος των λάτρεψε και η κατάθεσή του έγινε viral, ενώ τον αποκάλεσαν ως «δεινό χειριστή του λόγου».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Δεινός ρήτορας» ο CEO της TikTok – «Σκληρές οι ερωτήσεις» από τους νομοθέτες των ΗΠΑ

Ο αργός και επώδυνος θάνατος του Twitter ή πώς να «κάψετε» 44 δισ. δολάρια

Τι αλλάζει στο TikTok: «Κόφτης» στη μία ώρα την ημέρα για τους κάτω των 18 ετών

Τάση…στο TikTok οι κλοπές αυτοκινήτων – Η λύση των κατασκευαστών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News