Κόσμος Πέμπτη 23/02/2023, 20:16
ΚΟΣΜΟΣ

TikTok: «Αντιευρωπαϊκό» το μπλόκο της εφαρμογής από την ΕΕ

TikTok: «Αντιευρωπαϊκό» το μπλόκο της εφαρμογής από την ΕΕ

Η TikTok βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το προσωπικό της να διαγράψει την εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο από τα τηλέφωνά τους την Πέμπτη. Ο Theo Bertram, αντιπρόεδρος της TikTok για την ευρωπαϊκή δημόσια πολιτική, δήλωσε στο Bloomberg ότι τα στελέχη της TikTok το έμαθαν μέσω αναφορών στα μέσα ενημέρωσης. Το τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξέδωσε την αναστολή δεν επικοινώνησε ποτέ με την εταιρεία για τυχόν ανησυχίες.

«Δεν μιλήσαμε ποτέ μαζί τους. Ποτέ δεν μας ζήτησαν οποιαδήποτε συνεισφορά, οπότε αυτό μας εξέπληξε δυσάρεστα», δήλωσε ο Bertram. «Κανονικά θα περιμέναμε κάποια ενημέρωση και στη συνέχεια ένα χρονικό περιθώριο να κατανοήσουμε ποια είναι η υπόθεση εναντίον μας, ποια είναι τα στοιχεία, για να τα αντιμετωπίσουμε. Και, σε αυτή την περίπτωση, δεν είχαμε τίποτα από αυτά».

Η απαγόρευση αποτέλεσε μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος για τον περιορισμό του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, το οποίο υποκινείται από την ανησυχία για τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και τους δεσμούς της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επίσης απαγορεύσει την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές και ορισμένοι αξιωματούχοι εκεί έχουν ζητήσει ευρύτερη απαγόρευση του TikTok, του οποίου η μητρική εταιρεία είναι η κινεζική ByteDance Ltd.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Shou Zi Chew βρέθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα για να συναντηθεί με διάφορους Ευρωπαίους επιτρόπους, ορισμένοι από τους οποίους εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Αυτό έγινε σε συνέχεια ενός σκανδάλου που ξέσπασε τον Δεκέμβριο, κατά το οποίο υπάλληλοι της TikTok είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών. 

Ο Bertram δήλωσε ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι τόνισαν ότι η TikTok είναι σε θέση να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη εφόσον η εταιρεία ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ που καλύπτουν τα πάντα, από την προστασία των δεδομένων έως τη διαχείριση του περιεχομένου.

«Ποτέ δεν μας έδωσαν την εντύπωση ότι αυτό ήταν κάτι που εξετάζεται», δήλωσε ο Bertram. «Το να μην μας λένε ποια είναι η διαδικασία, μοιάζει αντιευρωπαϊκό».

Το εσωτερικό τμήμα πληροφορικής της Επιτροπής έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπαλλήλους το πρωί της Πέμπτης, λέγοντάς τους να διαγράψουν την εφαρμογή από τα επίσημα τηλέφωνα και τις συσκευές μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο Bertram δήλωσε ότι η εταιρεία θέλει την ευκαιρία να μάθει ποιες είναι οι ανησυχίες της Επιτροπής πριν από αυτή την προθεσμία, να εξηγήσει πώς διασφαλίζει τα δεδομένα των Ευρωπαίων και να μάθει πώς θα μπορούσε να αρθεί η αναστολή. 

Η TikTok έγραψε στο αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής, αλλά έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο μια «απάντηση ότι είναι σε αναμονή». 

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επιβλέπει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕ για την εταιρική διαχείριση που έλαβε την απόφαση, υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κίνησης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «άμεση απειλή» για τους υπαλλήλους της Επιτροπής. Παρόλα αυτά, παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση, είπε. 

«Δεν είναι φυσικά μυστικό ότι βρισκόμαστε υπό αυξημένη απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επομένως θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε οτιδήποτε στο μέλλον», δήλωσε ο Χαν. Είπε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχούς αξιολόγησης και εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΕ. 

Παρόλα αυτά, η κίνηση δείχνει πώς η ΕΕ γίνεται πιο επιθετική στην προσέγγισή της απέναντι στο TikTok. Μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Chew τον Ιανουάριο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα απαγορεύσει την πλατφόρμα εάν δεν ακολουθήσει τους κανόνες για τον περιορισμό του περιεχομένου και τα δεδομένα.

«Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε ένα συνολικό φάσμα κυρώσεων για την προστασία των πολιτών μας, εάν οι έλεγχοι δεν δείχνουν πλήρη συμμόρφωση», έγραψε ο Μπρετόν.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Margrethe Vestager ήταν πιο επιφυλακτική ως προς την απειλή πλήρους απαγόρευσης της πλατφόρμας, όπως έχουν συζητήσει οι ΗΠΑ, λέγοντας στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης αυτόν τον μήνα ότι μια τέτοια κίνηση «δεν είναι στο τραπέζι».

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών διερευνά επίσης πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν το TikTok στα τηλέφωνά τους. Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πλατφόρμα και τον αντίκτυπό της στους νεαρούς χρήστες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Kομισιόν: Ζητά διαγραφή του TikTok από τα κινητά του προσωπικού

Συνδρομές στο διαδίκτυο: Ετοιμαστείτε να πληρώσετε για όσα είχατε έως τώρα δωρεάν

Τάση…στο TikTok οι κλοπές αυτοκινήτων – Η λύση των κατασκευαστών

Η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ πρέπει να εξεταστεί λέει ο γερουσιαστής Σούμερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News