Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 18:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το TikTok – Διαγραφή από τις κυβερνητικές συσκευές στη Βρετανία

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το TikTok – Διαγραφή από τις κυβερνητικές συσκευές στη Βρετανία

Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η Βρετανία προστέθηκε στις χώρες που απαγορεύουν το TikTok στις συσκευές κυβερνητικών υπαλλήλων, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Συνολικά όμως φαίνεται να σφίγγει ο κλοιός γύρω από την εφαρμογή, υπό τον φόβο διαρροής σημαντικών δεδομένων στην κινεζική κυβέρνηση. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε στο BBC ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το TikTok ανάμεσα σε ένα «ευρύ φάσμα ψηφιακών καναλιών… για την προώθηση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και για την επικοινωνία της υποστήριξής μας στην Ουκρανία».

«Υπάρχουν ισχυρές διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι οι συσκευές μας είναι ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνων από εφαρμογές τρίτων. Οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες μας φυλάσσονται σε ξεχωριστό σύστημα», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Ωστόσο το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισε τον λογαριασμό του TikTok τον περασμένο Αύγουστο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «κοιτάξει τι κάνουν οι σύμμαχοί μας».

Το TikTok από τη μεριά του, ανέφερε ότι οι απαγορεύσεις βασίστηκαν σε «άστοχους φόβους και φαινομενικά οδηγούμενοι από ευρύτερη γεωπολιτική», προσθέτοντας ότι θα ήταν «απογοητευμένο από μια τέτοια κίνηση» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με Κινέζους αξιωματούχους, αλλά οι κινεζικοί νόμοι πληροφοριών απαιτούν από τις εταιρείες να βοηθούν το Κομουνιστικό Κόμμα όταν τους ζητηθεί.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεδομένα από συσκευές πολιτικών ηγετών και αξιωματούχων θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να εκχωρήσουν τα μερίδιά τους στη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πιθανή απαγόρευση από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η εταιρεία στο Reuters. 

Πρόκειται για την πιο πιεστική κίνηση από τις ΗΠΑ, όπου γίνονται εδώ και χρόνια προσπάθειες περιορισμού των κινεζικών εφαρμογών υπό τον φόβο διαρροής των δεδομένων των χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι το TikTok που ανήκει στην ByteDance έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. 

Είναι επίσης η πρώτη φορά υπό τη διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν που ελλοχεύει πιθανή απαγόρευση του TikTok. Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει το TikTok το 2020, αλλά εμποδίστηκε από τα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Η ByteDance επιβεβαίωσε ότι το 60% των μετοχών της ανήκουν σε ξένους επενδυτές, το 20% σε εργαζόμενους και το 20% στους ιδρυτές της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη παράσχει στοιχεία ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wang Wenbin είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να καταπιέζουν τέτοιες εταιρείες.

Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος έδωσε στις κυβερνητικές υπηρεσίες 30 ημέρες για να διασφαλίσουν ότι δεν διαθέτουν TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές και συστήματα. Περισσότερες από 30 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει στους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok σε κρατικές συσκευές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

FBI: Το TikTok μπορεί να ελέγχει δεδομένα και να διχάσει τους Αμερικανούς

TikTok: Περιορίζει την πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του

Τι αλλάζει στο TikTok: «Κόφτης» στη μία ώρα την ημέρα για τους κάτω των 18 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News