Κόσμος Κυριακή 13/02/2022, 16:45
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ξηρασία: Υπό απειλή οι καλλιέργειες σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ξηρασία: Υπό απειλή οι καλλιέργειες σε Ισπανία και Πορτογαλία

Οι στέγες που αναδύονται από το νερό έχουν γίνει συνηθισμένο θέαμα κάθε καλοκαίρι στη δεξαμενή Lindoso στη βορειοδυτική Ισπανία. Σε χρόνια μεγάλης ξηρασίας, εμφανίζονται κάποια τμήματα του παλιού χωριού Αθερέντο, που βυθίστηκε πριν από τρεις δεκαετίες όταν ένα φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας πλημμύρισε την κοιλάδα.

Αλλά ποτέ άλλοτε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού δεν αναδύθηκε ολόκληρο στο μέσον χειμερινής περιόδου.

Με σχεδόν καθόλου βροχή για δύο μήνες και χωρίς να αναμένεται πολύ σύντομα, τα ερείπια του Αθερέντο δημιουργούν ένα μείγμα συναισθημάτων στους ντόπιους, καθώς βλέπουν το σκουριασμένο κουφάρι ενός αυτοκινήτου, ένα πέτρινο σιντριβάνι με νερό να αναβλύζει ακόμα και τον παλιό δρόμο που οδηγεί σε αυτό που ήταν το τοπικό μπαρ.

«Όλος ο τόπος ήταν παλιά αμπέλια, πορτοκαλιές. Ήταν όλο πράσινο. Ήταν όμορφο», είπε ο 72χρονος Χοσέ Λουίς Πενίν, ο οποίος σταματούσε στο μπαρ με φίλους στο τέλος του ψαρέματος μιας μέρας.

Ενώ οι άνυδρες ζώνες της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν βιώσει ιστορικά περιόδους ξηρασίας, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Φέτος, με τις βροχοπτώσεις να κυμαίνονται σε επίπεδα ναδίρ ή και μηδενικά, οι αγρότες τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία, που καλλιεργούν προϊόντα για όλη την Ευρώπη, ανησυχούν ότι οι καλλιέργειές τους για αυτή την εποχή θα καταστραφούν.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, η Ισπανία είχε μόλις το 35% της μέσης βροχόπτωσης που σημειώθηκε κατά την ίδια περίοδο από το 1981 έως το 2010. Έκτοτε δεν υπήρξε σχεδόν καμία βροχόπτωση.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET, σε αυτόν τον αιώνα, μόνο το 2005 υπήρξε ένας Ιανουάριος χωρίς σχεδόν καθόλου βροχή. Εάν δεν έρθουν βροχές τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν έκτακτες επιδοτήσεις για τους αγρότες, δήλωσαν οι αρχές.

Ωστόσο, ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, είπε ότι οι βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τους τελευταίους έξι μήνες είναι πιθανό να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Ενώ μόνο το 10% της Ισπανίας έχει δηλωθεί επίσημα σε «παρατεταμένη ξηρασία», υπάρχουν μεγάλες περιοχές, ιδιαίτερα στο νότο, που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άρδευση των καλλιεργειών.

Η κοιλάδα γύρω από τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας κηρύχθηκε σε παρατεταμένη ξηρασία το Νοέμβριο.

Η κορυφαία ένωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ισπανία, COAG, προειδοποιεί ότι οι μισές καλλιέργειες της Ισπανίας απειλούνται από ξηρασία φέτος. Λέει ότι εάν δεν βρέξει έντονα τον επόμενο μήνα, οι καλλιέργειες που χρειάζονται βροχή, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελιών, των ξηρών καρπών και των αμπελώνων, θα μπορούσαν να χάσουν το 60% έως 80% της παραγωγής τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμη:

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα της λίμνης

Κίνα: Στερεύει από νερό και τρομάζει την Ασία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News