ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης

Στη βορειοδυτική Ισπανία

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης

Ένα χωριό – φάντασμα αναδύθηκε από τον πυθμένα μιας τεχνητής λίμνης στην Ισπανία -και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας- προσελκύοντας πλήθος τουριστών από όλη τη χώρα. 

Τα ερείπια του χωριού άρχισαν να γίνονται αντιληπτά εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης στάθμης της λίμνης, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 15% της συνολικής χωρητικότητας. 

Το χωριό, το οποίο ονομάζεται Aceredo, εγκαταλείφθηκε το 1992, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να το μετατρέψουν στην τεχνητή λίμνη Alto Lindoso. 

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης-1

«Είναι σαν να βλέπω ταινία. Μια πιάνει ένα αίσθημα λύπης» δηλώνει ένας 65χρονος συνταξιούχος από την πόλη Κορούνα. «Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής». 

Όσοι έσπευσαν να δουν από κοντά τι συμβαίνει, μπόρεσαν να «χαζέψουν» τις γκρεμισμένες οροφές των σπιτιών, τα τούβλα και τα ερείπια του παλιού χωριού. 

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης-2

Η δήμαρχος της περιοχής, Maria del Carmen Yanez, επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στην ανομβρία των τελευταίων μηνών, η οποία κορυφώθηκε τον Ιανουάριο.  

Αυτή την εποχή τα συνολικά αποθέματα γλυκού νερού βρίσκονται στο 44% σε όλη την Ισπανία, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (61%), αλλά και αρκετά υψηλότερα από το 2018, όταν η χώρα επλήγη από ξηρασία. 

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης-3

Παρότι η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα, καθησυχάζει πάντως η κυβέρνηση. 

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το πρακτορείο Reuters

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News