Κόσμος Πέμπτη 30/12/2021, 19:55
ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: «Στερεύει» από νερό και τρομάζει την Ασία

Kίνα: «Στερεύει» από νερό και τρομάζει την Ασία

Οι φυσικοί πόροι της Κίνας φθίνουν ολοένα και περισσότερο και αυτό αποτυπώνεται στο υδάτινο στοιχείο της. 

Πριν από μια δεκαετία, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Η καλλιεργήσιμη γη της έχει συρρικνωθεί λόγω υποβάθμισης και υπερβολικής χρήσης. Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη έκανε επίσης την Κίνα τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο: Αγοράζει τα τρία τέταρτα του πετρελαίου της από το εξωτερικό σε μια εποχή που η Αμερική έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Είναι γεγονό ότι οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, ένα φιλόξενο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και τα ιδιαίτερα υψηλά δημογραφικά στοιχεία συνέβαλαν στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του Πεκίνου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το γεγονός ότι η Κίνα ήταν σχεδόν αυτάρκης σε γη, νερό και πολλές πρώτες ύλες – και ότι η φθηνή εργασία της επέτρεπε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτούς τους πόρους – τη βοήθησε επίσης να γίνει το «εργαστήριο» του πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή η φυσική αφθονία της Κίνας ανήκει στο παρελθόν. Η κατάσταση του νερού στην χώρα είναι ιδιαίτερα ζοφερή. Μπορεί η Κίνα να κατέχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως όσον αφορά στο υδάτινο στοιχείο, κατέχει μόνο το 7% του γλυκού νερού του πλανήτη. Ολόκληρες περιοχές, ειδικά στο βορρά, υποφέρουν από λειψυδρία χειρότερη από αυτή που συναντάμε στη Μέση Ανατολή.

Χιλιάδες ποτάμια έχουν εξαφανιστεί, ενώ η εκβιομηχάνιση και η ρύπανση έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του νερού που έχει απομείνει. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 80% έως το 90% των υπόγειων υδάτων της Κίνας και το μισό του νερού των ποταμών της είναι πολύ βρώμικο για κατανάλωση. Ακόμη χειρότερα, περισσότερο από το ήμισυ των υπόγειων υδάτων της και το ένα τέταρτο των υδάτων των ποταμών της δεν μπορούν καν να χρησιμοποιηθούν για τη βιομηχανία ή τη γεωργία.

Όλο αυτό όμως έχει πολύ μεγάλο κόστος. Η Κίνα αναγκάζεται να εκτρέψει το νερό από τις σχετικά υγρές περιοχές προς τον βορρά που μαστίζεται από την ξηρασία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα χάνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αποτέλεσμα της λειψυδρίας. Οι ελλείψεις και η μη βιώσιμη γεωργία προκαλούν ερημοποίηση μεγάλων τμημάτων γης. Οι ελλείψεις ενέργειας που σχετίζονται με το νερό έχουν γίνει συχνές σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει βάλει δελτίο στην κατανάλωση νερού αλλά τίποτα δεν αρκεί για να σταματήσει το πρόβλημα. Αυτόν τον μήνα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Γκουανγκζού και η Σενζέν – δύο μεγάλες πόλεις στο σχετικά πλούσιο σε νερό Δέλτα του ποταμού Περλ – θα αντιμετωπίσουν σοβαρή ξηρασία για το επόμενο έτος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του γλυκού νερού της Κίνας συγκεντρώνεται σε περιοχές, όπως το Θιβέτ, που η κομμουνιστική κυβέρνηση κατέλαβε με τη βία το 1949. Για χρόνια, η Κίνα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των φυσικών πόρων της εξαναγκάζοντας και προκαλώντας φτώχεια στους γείτονές της.

Επίσης, κατασκευάζοντας μια σειρά από γιγάντια φράγματα στον ποταμό Μεκόνγκ, το Πεκίνο έχει προκαλέσει επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και καταστροφικές πλημμύρες σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και το Λάος, που εξαρτώνται από αυτήν την πλωτή οδό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη που κόβει τα δέντρα για να αποφύγει την ξηρασία

Οι πόλεμοι για το νερό άρχισαν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News