Κόσμος Τετάρτη 26/01/2022, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Και επίσημα το τέλος στο κυνήγι των μαγισσών στην Ευρώπη

Και επίσημα το τέλος στο κυνήγι των μαγισσών στην Ευρώπη

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας υπερψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται χάρη σε 1.000 άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, που καταδικάστηκαν σε θάνατο στην περιοχή περίπου 400 χρόνια πριν, διότι θεωρούνταν μάγοι.

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν πρόσφατο σε Σκωτία, Ελβετία και Νορβηγία, έπειτα από την διακήρηξη τουλάχιστον 100 ιστορικών στην Ευρώπη, με τίτλο: Δεν ήταν μάγισσες, ήταν γυναίκες.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Pere Aragonès, σχολιάζοντας σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάγισσες, το Μεγάλο Ψέμα», χαρακτήρισε το κυνήγι μαγισσών ως «θεσμοθετημένη γυναικοκτονία».

Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 1580 και του 1630, περίπου 50.000 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου το 80% ήταν γυναίκες.

Παρότι στην Ισπανία συνολικά οι αρχές δεν συνήθιζαν να χρησιμοποιούν κατηγορίες περί μαγίας, η περιοχή της Καταλονίας αποτελούσε εξαίρεση και το κυνήγι των μαγισσών συνεχίστηκε μέχρι και τον 18ο αιώνα. Ο πρώτος νόμος κατά της μαγείας ψηφίστηκε στην πόλη της Lleida στην Ισπανία το 1424.

Η περιοχή της Καταλονίας αποτέλεσε εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, κατά πάσα πιθανότητα διότι οι περιοχές της υπαίθρου ήταν υπό απόλυτη κυριαρχία των φεουδαρχών και συνεπώς αρκούσε ως αποδεικτικό στοιχείο μόνον η ομολογία.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο βρεφών ή μετά από κακές σοδειές ή ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές ήταν συχνό να κατηγορείται μία γυναίκα ως μάγισσα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία αποζητά τα εύσημα για τον εσπρέσο

Αυτά είναι τα 21 καλύτερα κρασιά της Ελλάδας

Βρέθηκαν 224 νέα είδη άγριας ζωής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News