Κόσμος Τρίτη 14/12/2021, 18:40
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τέλος στην κόκκινη λίστα – Η Όμικρον έχει ήδη εξαπλωθεί

Βρετανία: Τέλος στην κόκκινη λίστα – Η Όμικρον έχει ήδη εξαπλωθεί

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί ευρέως στη Βρετανία, με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά μέτρα προς Βρετανία να μην έχουν σοβαρή επίπτωση στην εξαπλωση της νόσου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σαγίντ Τζαβίντ.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, καταργείται η «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας, με τους ταξιδιώτες από 11 χώρες να υφίστανται τα ίδια μέτρα με τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα η άρση των μέτρων αφορά όσους ταξιδεύουν προς Βρετανία από την Αγκόλα, την Μποτσουάνα, την Σουαζιλάνδη, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε.

Οι χώρες αυτές είχαν μπει στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ανακαλύφθηκε η νέα μετάλλαξη. Όσοι ταξίδευαν από τις χώρες αυτές όφειλαν να απομονωθούν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία της Βρετανίας για δέκα ημέρες ιδίοις εξόδοις.

«Τώρα που υπάρχει μετάδοση σε επίπεδο κοινωνίας της Όμικρον στη Βρετανία και η Όμικρον έχει επεκταθεί τόσο πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο, η ταξιδιωτική κόκκινη λίστα είναι πλέον λιγότερο αποδοτική όσον αφορά την επιβράδυνση της εισόδου της Όμικρον από το εξωτερικό», δήλωσε ο Τζαβίντ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Όσο διατηρούμε τα προσωρινά μέτρα εξέτασης για τους διεθνείς ταξιδιώτες, θα αφαιρεσουμε και τις 11 χώρες από την κόκκινη λίστα από αύριο στις 4 το πρωί», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του συγκεκριμένου μέτρου θα μπορούν να φύγουν νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ενώ ενδέχεται να αποζημιώσει και όσους πλήρωσαν για να μείνουν στα εγκεκριμένα ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι ανεξαιρέτως όλοι όσοι ταξιδεύουν προς Βρετανία οφείλουν να κάνουν ένα τεστ Covid 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους και να κάνουν PCR τεστ μέσα σε δύο ημέρες αφότου εισέλθουν στη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα

Λονδίνο: Κυρίαρχη μετάλλαξη η Όμικρον σε 48 ώρες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News