Κόσμος Τρίτη 14/12/2021, 08:54
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα

Η NEF επισημαίνει πως η βρετανική κυβέρνηση έχει αποτύχει στον εξαγγελθέντα στόχο της για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Βρετανία: Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα

Οι μισές οικογένειες στη Βρετανία έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Η εικόνα προκύπτει από ανάλυση της δεξαμενής σκέψης New Economics Foundation (NEF), σύμφωνα με την οποία το φτωχότερο ήμισυ του βρετανικού πληθυσμού έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται κατά 110 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 129 ευρώ, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Η ίδια έρευνα φέρει, αντιθέτως, το πλουσιότερο 5% των Βρετανών να έχει βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική του κατάσταση καθώς τα εισοδήματά του έχουν αυξηθεί κατά 3.300 στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 3.854 ευρώ, ετησίως.

Τη διεύρυνση της ανισότητας στη Βρετανία σκιαγραφεί, άλλωστε, έντονα η γεωγραφική κατανομή των αυξήσεων ή μειώσεων των εισοδημάτων. Περιοχές όπως το Λονδίνο έχουν καταγράψει αύξηση εισοδημάτων έως και έξι φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε περιοχές της βορειοανατολικής  Αγγλίας. Ετσι η NEF επισημαίνει πως η βρετανική κυβέρνηση έχει αποτύχει στον εξαγγελθέντα στόχο της για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της παραγωγικότητας των Βρετανών, κυρίως όμως σε περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνται υπανάπτυκτες ή προβληματικές.

Οπως υπογραμμίζει σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, το 2019 η υπόσχεση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών βοήθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα να αντλήσει ψήφους στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές στη βόρεια Αγγλία, που παραδοσιακά ψηφίζει κατά κύριο λόγο τους Εργατικούς.

Ομως η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φτωχότερο 50% κάθε περιοχής, σε όλες τις περιοχές πλην του Λονδίνου και της ανατολικής Αγγλίας, είδε τα εισοδήματά του να συμπιέζονται και να πλήττεται το βιοτικό του επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η διεύρυνση της ανισότητας. Ενα από τα πλέον ζοφερά πορίσματα της εν λόγω έρευνας είναι πως το πλήγμα είναι ισχυρότερο για τις μονογονεϊκές οικογένειες σε οποιαδήποτε περιοχή της Βρετανίας. Στις περιοχές του Γιορκσάιρ και του Χάμπερ, όπως και στα βορειοδυτικά της χώρας οι μονογονεϊκές οικογένειες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 15 φορές περισσότερο απ’ όσο μειώθηκε των κατοίκων του Λονδίνου.

Αναλυτές της NEF επισημαίνουν έτσι πως με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του Brexit, «τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμη χειρότερα για όσες οικογένειες έχουν πληγεί περισσότερο».

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News