Κόσμος Δευτέρα 15/11/2021, 22:31
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Βρετανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown στις εορτές των Χριστουγέννων

Βρετανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown στις εορτές των Χριστουγέννων

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown άφησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν τα εμβόλια Covid-19 και τις ενισχυτικές δόσεις για να αποφύγουν νέους περιορισμούς.

Ένα «νέο κύμα» του Covid-19 εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν εκ νέου αυστηρότερους κανόνες, δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Η ιστορία δείχνει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός νέου lockdown τα φετινά Χριστούγεννα, ο Τζόνσον απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα στα μέχρι τώρα δεδομένα που να σηματοδοτεί την ανάγκη για περιορισμούς, αλλά προειδοποίησε: «Σαφώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Οποιαδήποτε κίνηση επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού θα ήταν προφανώς πολιτικά επικίνδυνη για τον Τζόνσον, ο οποίος επέβαλε lockdown την τελευταία στιγμή τα περυσινά Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα σχόλιά του δείχνουν σαφώς μία αξιοσημείωτη αλλαγή στη στάση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν επέμενε ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί κατά την περίοδο των εορτών.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι είπε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι νοσηλείες ήταν «σε γενικές γραμμές σταθερές» για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μεγάλα τμήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται υπό «πολύ σημαντική πίεση» και είναι πιθανό να παραμείνει στην ίδια κατάσταση και τον χειμώνα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας 40 ετών, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει ένα άλλο κύμα λοιμώξεων.

Ωστόσο, ενώ ο Τζόνσον προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο έχει υψηλό καθημερινό φορτίο κρουσμάτων από τον Ιούλιο – είναι στην πραγματικότητα μπροστά από το πρόσφατο κύμα που σαρώνει την ήπειρο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News