Κόσμος Δευτέρα 22/11/2021, 14:59
ΚΟΣΜΟΣ

Covid: Ποια μέτρα ισχύουν (αυτήν τη στιγμή) στις χώρες της Ευρώπης

Αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Covid: Ποια μέτρα ισχύουν (αυτήν τη στιγμή) στις χώρες της Ευρώπης

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη για το δ’ κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο φαίνεται ότι σαρώνει όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οδηγώντας τις κυβερνήσεις στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων. 

Η Αυστρία από σήμερα κατέστη η πρώτη χώρα, η οποία προχωράει σε ολικό lockdown, ενώ η Γερμανία αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, χωρίς να αποκλείει τη λήψη καθολικών μέτρων. 

Αντίστοιχα μέτρα αρχίζουν να υιοθετούνται και σε άλλες χώρες της ηπείρου, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά περιορισμών στους μη εμβολιασμένους. 

Ας δούμε τι ισχύει αυτή την στιγμή στις κυριότερες χώρες της Ευρώπης: 

  • Ολικό lockdown: Αυστρία 
  • Μερικό lockdown: Ολλανδία 
  • Περιορισμούς στους ανεμβολίαστους: Ελλάδα, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία 
  • Υποχρεωτική τηλεργασία: Ιρλανδία, Βέλγιο 
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Ελβετία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία 
  • Υποχρεωτική μάσκα: Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία 
  • Άλλοι περιορισμοί: Ην. Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία 

Επεισόδια σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία 

Από τα μεσάνυχτα, σε καθεστώς ολικού lockdown βρίσκεται η Αυστρία, η οποία υιοθετεί για τέταρτη φορά τη λύση της καθολικής απαγόρευσης.  

Η απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει προκαλέσει οργή σε αρκετούς πολίτες, οι οποίοι την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βιέννη και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. 

Αντίστοιχα επεισόδια έλαβαν χώρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως τις Βρυξέλλες, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον των πιστοποιητικών εμβολιασμού και του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από την εστίαση και τη διασκέδαση. 

Στην Ολλανδία, παράλληλα, στην πόλη Enschede σημειώθηκαν συγκρούσεις για τρίτη διαδοχική νύχτα, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει μερικό lockdown. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, η παραπάνω κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί, καθώς το δ’ κύμα βρίσκεται μόλις στην αρχή, με αποτέλεσα να αποκλείεται η λήψη και πιο αυστηρών μέτρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους: Ποια είναι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Η πόλη που ετοιμάζεται για νέο lockdown (όχι για την πανδημία)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News