Κόσμος Δευτέρα 14/12/2020, 15:13
ΑΥΣΤΗΡΑ LOCKDOWN

Χριστούγεννα στο σπίτι για τους Ευρωπαίους

Χριστούγεννα στο σπίτι για τους Ευρωπαίους

Mε τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν έξαρση των κρουσμάτων και με ορατό τον κίνδυνο η κατάσταση να βρεθεί εκτός ελέγχου στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κάνουν στροφή 180 μοιρών, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων, με επαναφορά του καθολικού lockdown.

Μετά την Ελλάδα και τη Γερμανία, που ανακοίνωσε χθες πανεθνικό lockdown που θα ισχύσει από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου, και η Ιταλία φέρεται να εξετάζει την επιβολή πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εν μέσω έντονων ανησυχιών για αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ιταλία ξεπέρασε τη Βρετανία και αποτελεί πλέον την ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά των αυστηρών μέτρων που ισχύουν στην «κόκκινη ζώνη» συναγερμού από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και προχωρώντας στο κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, με εξαίρεση εκείνα που πωλούν αγαθά πρώτη ανάγκης, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, υπουργών και της επιστημονικής επιτροπής.

Οι εικόνες συνωστισμού και συγκεντρωμένου πλήθους είναι αδικαιολόγητες και ανεύθυνες, δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, Φραντσέσκο Μπόκια, στην εφημερίδα «la Repubblica». Ο κ. Μπόκια τάχθηκε υπέρ της γερμανικής απόφασης για lockdown, σημειώνοντας ότι «τη δεδομένη στιγμή επιχειρείν και υγεία δεν συμβαδίζουν».

Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ και η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ πόλεων.

Σε εφαρμογή μέτρων τύπου Lockdown προσανατολίζεται και η Ιρλανδία. Το Δουβλίνο ίσως να χρειασθεί να επαναφέρει τον Ιανουάριο ορισμένους από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της νόσου Covid-19, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν, αφότου οι λοιμωξιολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα της οικονομίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Ιρλανδία εμφανίζει από τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. καθώς αντέδρασε εγκαίρως, κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τον Οκτώβριο. Από την Παρασκευή θα επιτρέπονται μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και έως τις 6 Ιανουαρίου είναι εφικτές οι κοινωνικές συναθροίσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων σε σπίτια. «Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε σε νέους περιορισμούς τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στο δίκτυο RTE, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που χαλάρωσαν αυτό το μήνα δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο το πρώτο lockdown.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση, σε έκτακτο διάγγελμα το απόγευμα, αναμένεται να ανακοινώσει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα καθώς πλησιάζει η περίοδος των εορτών. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10.000, στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 600.000. Όπως μεταδίδει το δίκτυο NOS, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εκτός εκείνων για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς και το κλείσιμο των σχολείων πέραν των 15νθήμερων διακοπών για τα Χριστούγεννα.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, στους εμπορικούς δρόμους της Ολλανδίας παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες συνθήκες συνωστισμού, με αύξηση των κρουσμάτων μετά την εορτή του Αγίου Νικολάου.

Στη Βρετανία και έπειτα από τις σκηνές συνωστισμού έξω από τα πολυκαταστήματα Harrod’s που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο σχολείων και κολεγίων ενωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, περιγράφοντας την έξαρση των κρουσμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα ως «ιδιαίτερα ανησυχητική». Παράλληλα, ζήτησε την επέκταση των τεστ ανίχνευσης και μεταξύ των μαθητών και φοιτητών.

Η έκκληση του δημάρχου του Λονδίνου διατυπώνεται την ώρα που το Γκρίνουιτς αποτελεί την πρώτη περιοχή στη Βρετανία που επιστρέφει από αύριο στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News