Κόσμος Πέμπτη 11/11/2021, 21:16
ΚΟΣΜΟΣ

Μονοκλωνικά Αντισώματα: O EMA ενέκρινε δύο φάρμακα

Μονοκλωνικά Αντισώματα: O EMA ενέκρινε δύο φάρμακα

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστήριξε τη χορήγηση δύο φαρμάκων κατά της Covid-19 με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα. Το πρώτο αναπτύχθηκε από την αμερικανική Regeneron και τον ελβετικό κολοσσό Roche, και το δεύτερο από τη νοτιοκορεατική Celltrion.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες έφτασαν οι πρώτες 2.000 δόσεις του φαρμάκου των Regeneron-Roche κατά της Covid-10, τις οποίες και παρέλαβε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η διοχέτευση των φαρμάκων εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το εν λόγω φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ, το οποίο κινήθηκε όσο το δυνατό γρηγορότερα και κατόπιν σχετικής εντολής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να εξασφαλίσει εγκαίρων τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα. Το ΙΦΕΤ είχε τονίσει πως το φάρμακο θα αποθηκευτεί όπως επιβάλλουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Eli Lilly απέσυρε την περασμένη εβδομάδα την αίτησή της για έγκριση της δικής της θεραπείας αντισωμάτων από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, επικαλούμενη έλλειψη ενδιαφέροντος από τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς η Ένωση προσανατολίζεται προς άλλους προμηθευτές.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα και πως λειτουργούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν βασικό συστατικό της φυσικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του στο SARS-CoV-2, αλλά απαιτείται χρόνος (συνήθως 7-14 μέρες) και ένα ικανό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού και τον αναστέλλουν.

Ένας τρόπος να χορηγηθούν έτοιμα αντισώματα σε έναν ασθενή που δεν έχει ακόμα προλάβει (ή δεν μπορεί) να φτιάξει τα δικά του αντισώματα είναι με τη χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19, που περιέχει έτοιμα αντισώματα, και που ήταν αποτελεσματικά (εφόσον καταπολέμησαν τον ιό και ο ασθενής ανάρρωσε).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων

Χάπι Merck: Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News