Κόσμος Παρασκευή 5/11/2021, 13:13
ΚΟΣΜΟΣ

Χάπι της Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 89% έναντι πιθανής νοσηλείας

Προς υποβολή αιτήματος για επείγουσα χρήση

Χάπι της Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 89% έναντι πιθανής νοσηλείας

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα ευρήματα από την κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του χαπιού της Pfizer κατά του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, στη β’ φάση των δοκιμών, το χάπι έδειξε αποτελεσματικότητα 89% έναντι πιθανής νοσηλείας από Covid-19. 

Η χορήγηση έγινε τρεις ημέρες, μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.  

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer σχεδιάζει να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τα δεδομένα της μελέτης στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ζητώντας έγκριση για επείγουσα χρήση. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, εκτίμησε ότι το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί πριν τις 25 Νοεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το χάπι της Pfizer εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το αντίστοιχο της εταιρείας Merck, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από τον FDA και το οποίο χθες εγκρίθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες, το χάπι της Merck μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας, προστατεύοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες. 

Οι νέες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη, η οποία οδηγείται προς το δ’ κύμα της πανδημίας, με τη Γερμανία να καταγράφει νέρο ρεκόρ κρουσμάτων, με σχεδόν 34.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία επί του παρόντος», δήλωσε ο Φέργκους Σουίνι, επικεφαλής του τμήματος κλινικών δοκιμών στον Ευρωπαϊκό οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). «Είναι πραγματικά σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι γιατί δεν είμαστε όλοι προστατευμένοι μέχρι να προστατευτούν όλοι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που ενέκρινε το φάρμακο της Merck

Κορωνοϊός: Ένα φθηνό αντικαταθλιπτικό μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας

ΠΟΥ: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Σύσταση προς κυβερνήσεις να κρατήσουν τα μέτρα

Φάρμακο για τον κορωνοϊό: Καθοδόν για έγκριση στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News