Κόσμος Δευτέρα 25/10/2021, 15:48
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Ξεκινά αξιολόγηση του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

EMA: Ξεκινά αξιολόγηση του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Την έναρξη της αξιολόγησης για το φάρμακο της Merck κατά του κορωνοϊού κήρυξε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος, η διαδικασία θα γίνει με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του EMA, η απόφαση για εκκίνηση της αξιολόγησης ελήφθη βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων από το εργαστήριο και τις κλινικές έρευνες. Σύμφωνα με την Merck, η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε νοσούντες της Covid-19. Συνεπώς, στην περίπτωση που εγκριθεί το φάρμακο θα αποτελέσει σημαντικό όπλο ενάντια στην πανδημία, αφού αναμένεται να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, θα εξεταστεί κατά πόσο το φάρμακο συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές απόδοσης, ασφάλειας και ποιότητας. «Παρότι ο ΕΜΑ δεν μπορεί να προβλέψει γενικά το χρονοδιάγραμμα, θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο χρόνο σε σχέση με το σύνηθες», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Τα αντιιικά όπως το molnupiravir δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί.

Το φάρμακο

Το molnupiravir προορίζεται για χρήση σε ασθενείς με Covid-19, που δεν νοσηλεύονται, είχαν συμπτώματα για πέντε ή λιγότερες ημέρες και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση. Η κλινική δοκιμή αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ωστόσο ανεξάρτητη επιτροπή, σε συνεργασία με τον FDA, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να συνεχιστεί άλλο.

Στόχος της Merck είναι η εφαρμογή της θεραπείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και η παραγωγή τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεων έως τα τέλη του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News