Κοινωνία Τετάρτη 10/11/2021, 16:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων

Τις πρώτες 2.000 δόσεις του φαρμάκου των Regeneron-Roche κατά της Covid-10 που βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα παρέλαβε σήμερα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η διοχέτευση των φαρμάκων εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ, το οποίο κινήθηκε όσο το δυνατό γρηγορότερα και κατόπιν σχετικής εντολής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να εξασφαλίσει εγκαίρων τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί όπως επιβάλλουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Ο Ιωάννης Σωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ, δήλωσε σχετικά: «Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το Ινστιτούτο, έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα και πως λειτουργούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν βασικό συστατικό της φυσικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του στο SARS-CoV-2, αλλά απαιτείται χρόνος (συνήθως 7-14 μέρες) και ένα ικανό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού και τον αναστέλλουν. Ένας τρόπος να χορηγηθούν έτοιμα αντισώματα σε έναν ασθενή που δεν έχει ακόμα προλάβει (ή δεν μπορεί) να φτιάξει τα δικά του αντισώματα είναι με τη χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19, που περιέχει έτοιμα αντισώματα, και που ήταν αποτελεσματικά (εφόσον καταπολέμησαν τον ιό και ο ασθενής ανέρρωσε).

Ένας άλλος τρόπος χρήσης των αντισωμάτων είναι η παρασκευή τους στο εργαστήριο και η μαζική παραγωγή ειδικών αντισωμάτων κατά του ιού (με την μορφή μονοκλωνικών αντισωμάτων), που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής έναντι άλλων ασθενειών, και ορισμένων λοιμώξεων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενες θεραπείες αλλά το εάν είναι πράγματι αποτελεσματικά, και σε ποιους ασθενείς, παραμένει ασαφές.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήδη αναπτύσσονται και που βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές (όπως της Regeneron και της Lilly), δεν βελτιώνουν την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών τα μονοκλωνικά αντισώματα έλαβαν άδεια από τον FDA για ενδοφλέβια χορήγηση νωρίς στην πορεία της νόσου σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα που όμως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου ή νοσηλείας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Demo: Ετοιμάζει μονάδα για μονοκλωνικά αντισώματα στην Αττική

Χάπι Merck: Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News