Κόσμος Σάββατο 18/09/2021, 16:42
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ακολουθεί για το «τρίγωνο» ΗΠΑ – Γαλλία – Αυστραλία

Οργή, ανησυχία και καχυποψία ανάμεσα στους πρώην «εταίρους»

Τι ακολουθεί για το «τρίγωνο» ΗΠΑ – Γαλλία – Αυστραλία

Σε πυρετώδεις διπλωματικές επαφές βρίσκεται η Γαλλία, η οποία το πρωί του Σαββάτου ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η οποία καταδεικνύει το επίπεδο της γεωπολιτικής έντασης. 

Αιτία αποτελεί η νέα αμυντική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή και ως AUKUS, η οποία υπεγράφη από Ουάσιγκτον, Καμπέρα και Λονδίνο, και η οποία προβλέπει την αγορά αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία. 

Η εν λόγω εξέλιξη, ωστόσο, οδήγησε στην ακύρωση της σύμβασης Γαλλίας – Αυστραλίας για την προμήθεια 12 πετρελαιοκίνητων υποβρυχίων, κάτι που προκάλεσε την οργή του Παρισιού, το οποίο κατήγγειλε ότι όλα έγιναν εν αγνοία του.  

Η στάση της Γαλλίας  

Η Αυστραλία κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά δεν περίμενε ότι η δυσφορία θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να μεταφραστεί σε ανάκληση του Γάλλου πρέσβη. Η αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μάλλον ήπια, απονέμοντας επαίνους για το πόσο σημαντικός στρατηγικός εταίρος παραμένει η Γαλλία για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. 

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διπλωματική ένταση με την Γαλλία θα ξεπεραστεί.  

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο η Αυστραλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η αμυντική εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνομιλίες. Όμως, είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα αντιδράσει το Παρίσι. 

Αντιδράσεις από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Σκοτ Μόρισον δέχεται πυρά κι από το εσωτερικό. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είχε προσφέρει την κατ’ αρχήν υποστήριξή του στην τριμερή συμφωνία ασφάλειας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς ακριβώς προγραμματίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Γαλλία. 

«Η Γαλλία αιφνιδιάστηκε με την απόφαση και ο Μόρισον θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις διμερείς σχέσεις, προτού προβεί στην ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία, ύψους 90 δισ. Δολαρίων Αυστραλίας για την κατασκευή υποβρυχίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, Μαρκ Ντρέιφους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, δύο πρώην πρωθυπουργοί των Εργατικών, ο Πωλ Κήτιγκ και ο Κέβιν Ραντ, καταφέρθηκαν κατά της νέας αμυντικής συμφωνίας. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία για τους Συντηρητικούς: 240 χρόνια μετά την αποδέσμευσή μας από την Βρετανία, προσπαθούμε να βρούμε την ασφάλειά μας στην Ασία μέσω του Λονδίνου» ανέφερε ο κ. Κήτιγκ. 

«Η Γαλλία έχει κάθε δίκιο να είναι εξοργισμένη με τον τρόπο που παύθηκε να είναι ο κατασκευαστής των αυστραλιανών υποβρυχίων» έγραψε σήμερα στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Κέβιν Ραντ, και πρόσθεσε: 

«H φρικτή ειρωνεία είναι ότι ο Μόρισον κάνει την Αυστραλία πραγματικά λιγότερο ασφαλή, όχι περισσότερο. Παρά τη δυσκολία με τους κινδύνους και την πολυπλοκότητα της πρόκλησης που συνιστά η Κίνα για όλους τους συμμάχους της Αμερικής, με το να χαρακτηρίζεται τακτικά η χώρα αυτή ως ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός, ο Μόρισον διατρέχει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να μετατρέψει πράγματι την Κίνα σε πρώτο εχθρό». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News