Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 15:56
ΚΟΣΜΟΣ

Σαστισμένη η Ε.Ε. μπροστά στη συμμαχία AUKUS: «Δεν είχαμε ενημερωθεί»

Σαστισμένη η Ε.Ε. μπροστά στη συμμαχία AUKUS: «Δεν είχαμε ενημερωθεί»

Η νέα αμυντική συμμαχία για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, έχει επισήμως ως στόχο να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη απειλή της Κίνας. Αν και το βλέμμα της είναι στραμμένο στο Πεκίνο, είναι στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουμε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. 

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας, που έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» από τον Τζο Μπάιντεν. Και τούτο γιατί η νεοσύστατη συμμαχία στοιχίζει από τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας 56 δισ. ευρώ, ακυρώνοντας στην πράξη την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας – Αυστραλίας για την προμήθεια 12 πετρελαιοκίνητων υποβρυχίων. 

Πιο αμήχανη η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Μπορέλ. 

«Η ανάλυση αυτής της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα γίνουν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και προσφέρουν μία ευκαιρία για συζητήσεις για την συμμαχία αυτή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και το κατά πόσον αυτή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Αυστραλίας για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις φωνές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν για πιο αποφασιστικά και ταχύτερα στην κατεύθυνση της στρατιωτικής ένωσης. Χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για μία «εποχή περιφερειακών αντιπαλοτήτων», επεσήμανε ότι οι μεγάλες δυνάμεις εστιάζουν ξανά την προσοχή τους στη γεωπολιτική σκακιέρα, προσθέτοντας ότι ορισμένα κράτη «δεν σταματούν να αποκτούν επιρροή».

«Βρισκόμαστε στην εποχή της υπερ-ανταγωνιστικότητας» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, παραπέμποντας στα πρόσφατα γεγονότα του Αφγανιστάν. «Τα όσα έγιναν δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση» σημείωσε η φον ντερ Λάιεν, υιοθετώντας την πρόταση για μια ενιαία στρατιωτική δύναμη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News